KRITIKA: War Horse - Hadak útján (NT Live)
salkat: War Horse az Urániában - 2014.05.14. 17:05
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

A történet mintegy 30 éve a devoni Iddesleigh-ban született meg, amikor a helyi kocsmában Michael Morpurgo író szóba elegyedett egy első világháborús veteránnal, aki 17 évesen, lovakkal járta meg a háborút.A War Horse (jelentése: háborúban szolgáló ló) megható története dióhéjban a következő: az első világháborút megelőzően a főhős, Albert édesapja vásárol egy csikót, Joey-t aki nagy nehézségek árán sok mindent megtanul, és borzasztóan szerethetővé válik. A háború kirobbanásakor Joey-t, Albert szeretett lovát eladják a lovasságnak és Franciaországba viszik. Bár Albert még nem éri el a sorkötelesek korhatárát, katonának áll és mindent megtesz, hogy a lovát hazahozza.


 


A színpadon minden egyes ló-bábot három - három ember mozgatott, annyira valósághűen, hogy időnként teljesen elfeledkeztünk arról, hogy bábokat látunk és nem valóságos lovakat. Nem véletlen, hogy a színészek előzetesen két évig tanulmányozták a valódi lovakat, gyakoroltak velük, hogy a bábokat úgy mozgassák, mintha valódiak lennének. Meg kell említeni a báb ludat is, amit nagyon jól, élethűen mozgatott a gazdája.


 


Csodálatos volt a kísérőzene, a szólóének, amit a színpadon jelenlévő zenészek játszottak. Az elképesztő megvilágítás és hangeffektusok valóságos harcteret biztosítottak a történet háttereként.Az alkotók szerettek volna emléket állítani az első világháborúban elpusztult több mint 1 millió brit lónak, ami ezzel a darabbal véleményem szerint maradéktalanul megvalósult.

Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés