KRITIKA: Sok hűhó semmiért - Love's Labour Lost
salkat: Sok hűhó semmiért - 2015.04.22. 19:04
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

A nagy költőóriás és drámaíró születésének 451. évfordulója alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínház William Shakespeare Sok hűhó semmiért című darabját tűzte műsorára. A Royal Shakespeare Company előadását felvételről,  Mészőly Dezső műfordítása alapján készült magyar felirattal láthattuk a mozivásznon.


A darab tartalma már ismerős lehet mindannyiunknak, hiszen számtalan változatban láthattuk már korábban is. Ezúttal a romantikus vígjáték a háború utáni mulatságban játszódik, ahol minden megtörténik. Az I. világháborút követően, 1918 őszén a katonák visszatérnek a lövészárokból és kezdődhet a felhőtlen szórakozás, szenvedélyes szerelem, majd jön a kiábrándulás és a könnyek, de a végén mindenki párjára lel.


A remek színészi alakításokat, a csodálatos nyelvezetet és nem utólsó sorban a zenét nem lehet eléggé dícsérni. A szünetben a zeneszerzővel készült riportot láthattuk. A jelmezek a háború idejének divatját követték, a színpadon felállított óriási karácsonyfa a főszereplő (Benedetto) búvóhelyéül is szolgált.


Ez a 2015. évad első vetítése volt az Urániában és az RSC előadásában még sok, eddig  nálunk nem vetített előadást láthatunk majd az elkövetkező hónapokban.

Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés