KRITIKA: Csehov: Platonov - Apátlanul (Radnóti Színház)
Lodarazs: Platonov - 2014.06.18. 07:06
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Alföldi Róbert és László Zsolt - remek kombináció. Éppen ezért sokan és nagyon vártuk ezt az előadást, no meg hogy mit fog kezdeni Alföldi Csehov darabjával a Radnóti színpadán.


Orosz drámához illően a cselekmény lassan indul, a tábornokné (Kováts Adél) szalonjában apránként gyűlnek a vendégek, megismerjük a szereplőket és a viszonyokat köztük. Valamennyi szereplővel együtt nagyon várjuk Platonovot (László Zsolt) és az ő megérkezésével fel is gyorsulnak az események. Hat hónapos önkéntes számüzetése után kiszabadulva tréfái kegyetlenek, a társaság legtöbb tagját sikerül is megbántania. A nők azonban így is - vagy éppen ezért - képtelenek kivonni magukat a hatása alól, és önpusztítása a körülötte élőket is veszélybe sodorja, így szélsebesen robogunk az elkerülhetetlen tragédia felé.


És tényleg robogunk: az első óra után a cselekmény felpörög, csak kapkodjuk a fejünket. A színészek zseniálisak, különösen Kováts Adél és László Zsolt kettőse alkot maradandót, láthatóan élvezettel mennek el alakításaik határáig, de pontosan addig. Jordán Tamásé a ziccer szerep, az iszákos ezredesé, igazán élvezet őt nézni. Bálint Andrást Glagoljev szerepében talán sosem láttam ennyire visszafogottnak, a 2. felvonásban különösen figyelemreméltót alkot egy olyan helyzetben, amikor nagyon könnyű lenne túlzásokba esni. De valamennyi színészt felsorolhatnám, mindannyian a helyükön vannak és emlékezetesek maradnak, még az apróbb szerepekben is.


A díszlet egyszerű, csupán néhány székből és meglepő módon egy zuhanytálcából (működő zuhannyal és függönnyel együtt) áll, ez utóbbit nagyon leleményesen használja a rendező. Akinek a végén még azt is megbocsájtjuk, hogy az első felvonás kb. 2 óra 15 percesre sikerült, a második óra még a Radnóti kényelmetlen székeiben is gyorsan repül.

Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés