KRITIKA: PANkreátorok - újratöltve!
afonya: PANkreátorok – Hogy mit kreáltok?? - 2012.01.24. 14:01
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Színház, pantomim, dalpantomim, zene, film, irodalom, idézetek, stand-up comedy, humor – néhány címke, amely a PANkreátorokat jellemzi. De tulajdonképpen kik ők és mit csinálnak?


2010. február 23. PANkreátorok bemutató előadás. De mi az, hogy „PANkreátorok”??
Itt van három fiatal színész, mind a Magyar Színház Akadémiáján végzett. Ahogy rájuk nézek, mindhárman kicsit lököttek is. Színházban ez nem baj, sőt. De mégis mire készülnek?? Előzetesen annyit mondanak sejtelmes mosollyal, hogy „kicsit olyan Monty pythonos, de majd meglátod”. Oké…


19 óra pár perc, kezdenek. Andrássy Máté darabindító monológja megadja az alaphangulatot, egy pillanatra sem teszi kérdésessé, hogy mennyire kell ezt az egészet komolyan venni.  Ha valakiben mégis lennének kétségek, azokat a fiúk bemutatkozása végképp meggyőz.


Az előadás 70 percében alaposan próbára tették a rekeszizmokat, olykor-olykor az ember könnye is kicsordult a nevetéstől. A fiúk eleget tettek ígéretüknek és valóban bebizonyították, hogy a pantomim nem valami poros, múlt századi, kőkorszaki dolog, igenis lehet alkalmazni úgy, hogy az friss és maximálisan mai legyen. Az egyik legszórakoztatóbb, legimpozánsabb etűd a dalpantomim. A műfaj kitalálója és megalkotója David Armand, művésznevén Johann Lippowitz.  Az angol úriember hazájában ma már a legnagyobb komikusok közé tartozik, ennek megfelelően a legnézettebb műsorokba hívják meg, és a legnagyobb csillagokkal együtt lép színpadra. Zolikát pedig megihlette.


2012. január 19: mostanra az előadás nagyon sokat változott. Eddig majdnem mindegyiket láttam, úgyhogy folyamatosan figyelhettem, hogyan alakul. Sok új jelenet került bele, sok kiesett. Több mindennel kísérleteztek a fiúk: ami a közönség előtt is bevált, azt megtartották (akár változtatással is), ami nem, azt elvetették, ennek köszönhetően 20-25 perccel hosszabb is lett. A fiúk folyamatosan készülnek meglepetésekkel, így a visszatérő nézők (akik egyre többen vannak) nem csak a régi poénok, de az újak iránti érdeklődés (valamint az imporvizálások) miatt is megnézik újra és újra.  Egy nagyobb lélegzetvételű rész színházi, egykori Nemzeti színházi anekdotákról, azok felelevenítéséről szól. Természetesen a színészóriásoknak (és kollégáiknak vagy épp a háttérembereknek) sem volt mindig jó napjuk, ők is bakiztak (hibáztak) időnként, ez pedig kívülről nézve sok humoros helyzetet szült.


Az újabb dalpantomimek közül itt van egy, minden más legközelebb február 10-én az Aranytízben a Tolnay Színpadon.
Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés