KRITIKA: Tóték
salkat: Nyílt próba - 2013.02.14. 08:02
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

 


Örkény István: Tóték


A Színházkolónia jóvoltából részt vehettem a február 11-én, hétfőn megtartott nyílt próbán.


A próba időtartama kb. 2 ½ óra volt, melynek során a dráma elejétől a dobozolásig jutottunk el. Az előadás idejéből ez 30 percet jelenthet mindösszesen, de hát, ha a végéig el szerettek volna vinni bennünket, reggelig tartott volna. A darab bemutatója még csak 3 és ½ hét múlva lesz, így addig kénytelenek leszünk kíváncsiságunkat jegelni. A díszletterv makettjét tenyérnyi méretben láthattuk, a végtelenül egyszerű díszlet is elkészült már (4 szék, 2 függöny és a raktárban is volt egy-két olyan ruhadarab, amely a szerepekhez megfelelt). A rendező nagyon szakszerűen felvilágosított bennünket minderről a játék kezdete előtt.


A nem túl fiatalok már több változatát is ismerhetik a darabnak, hiszen film, rádiójáték és színdarab is készült belőle. Mégis nagyon sokan vevők vagyunk erre a fekete humorra, hiszen nagyon kíváncsiak vagyunk arra, ki hogyan is írja ezt át, hogyan dolgozza fel, vagy a színészek hogyan játsszák el. Az is külön élményt jelentett, hogy láthattuk a színészek szövegtanulását, a súgó szerepének fontosságát és az is nyilvánvalóvá vált, mit csinál egy segédrendező. A történet maga már ismert legtöbbünk számára, tehát az igazi élményt a fentiek jelentik számunkra. A próba végén a rendező és a színészek párbeszéde a nézőkkel csak megerősítette a közvetlen hangulatot.


Összességében ez a próba még inkább felcsigázta érdeklődésünket és úgy gondolom mi, a  nézők, valamennyien ott leszünk valamelyik előadáson, ahol a dráma megoldásáig eljutunk.

Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés