KRITIKA: Portugál (a Katona József Színház előadása)
hobogyo: Irgács parti esszé avagy Gália vonzásában - 2012.01.31. 11:01
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Irgács. Ahová az élet vasúton érkezik. No meg egy jóképű hátizsákos fiatalember képében. Első útja a helyi vérkeringést biztosító kocsmába vezet, ahol minden a rendes napi kerékvágásban zajlik. Masni, a kocsmáros lánya megszokott mozdulatokkal tölti fel a pultot, s már megint egy új nap kezdődik arckifejezéssel tesz-vesz. Immár sokadik poharát emelgeti Sátán, aki ingadozó rekeszes táncával és kábult tekintetével tagadhatatlanul a genius loci része. Mellette a nyakig láb Csipesz örvendezteti környezetét sajátos tagolatlan beszédével és aranyköpéseivel. Őt kergető, de sosem találó asszonya elnyújtott káromkodás közepette esik be, s ha már ott van, kér gyorsan egy fröcsikét. S persze nem hiányozhat az ivó hangadója Retek, a levitézlett rendőr sem, ki az egyetlen számba vehető férj-jelöltként oltogatja Masnit. Ám a Gáliába tartó idegen felbukkanása kellően felkavarja az állóvizet…


Egressy Zoltán tragikomédiája Lukáts Andor rendezésében 14 éve örvendezteti meg a Katona közönségét. A kiváló színészgárda komikumban bővelkedő, kellően borgőzös kivonatát tárja elénk az italos rekeszek keretezte vidéki létnek. A málnás fröccstől ragacsos pultnál álmaikat már rég elfeledett szereplőkkel együtt mi is kíváncsian méregetjük az útkereső gyütmentet. Bízunk az utolsó(?) lehetőségben, játszadozunk a szabadság édes érzésével, akárcsak Bece és Masni.


A Masnit alakító Pelsőczy Réka igazi túlélő típus, ábrándos tekintettel ugyanakkor higgadt önértékeléssel fogadja Keresztes Tamás (Bece) közeledését. Törékeny lelkét örömmel látjuk szárnyalni, majd a kérészéletű fellángolás végén fásultan beletörődni. A „talán most sikerül” lehetőségével kecsegtető Bece sem szerencsésebb; az energikus feleség képezte béklyókból nem könnyű kilépni. Jordán Adél formás lábaival és a darab egyik nagy poénjával /Esszé… esszé… ez szék/ aratja le a babért. Vonzereje oly annyira megbabonázza Csuja Imre kocsmárost, hogy még a poros kóla is megtisztul, a szívószál pedig kiegyenesedik. Utóbbi szinte lehetetlenség a derékfájós Bán Jánosnak, aki egyedi mondataival és csipeszelt nadrágjával saját céllövöldéjében is főnyeremény. Pongyolás oldalbordája, Szirtes Ági, artistákat megszégyenítő bravúrral farol be biciklijén, s elragadtató ordenáré hanghordozással tölti be a teret. Imádjuk, ahogy útban a Vegyesbe beugrik egy fröcsikét felhörpinteni, s ha éppen nem állva alszik, hát Sátánnal incselkedik. Varga Zoltán rongylábakon dülöngélő s közben rekeszekkel zsonglőrködő, delíriumos arckifejezésű Sátán figuráját képtelenség überelni!


Bár Irgács fantáziaszülte poros faluja nem a Világörökség része, hóbortos alakjai végett érdemes útba ejteni. A magas benzinárak miatt az sem mellékes, hogy Gáliához képest a Katona csak egy ugrás!

Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés