KRITIKA: Hamlet - Nemzeti Színház
Erka: Hamlet, Nemzeti Színház (2012) - 2012.07.25. 20:07
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10
Röviden: ez volt eddig a legjobb Hamlet azok közül amiket láttam (a Kamrában Kaszás Gergővel szoros második, az Almeida Theater Jonathan Kent rendezte előadása Ralph Fiennes-szal a címszerepben nálam csak harmadik).
Fantasztikusan jó Nádasdy Ádám fordítása (nem idézek, legyen meglepetés azoknak, akik még nem találkoztak vele). Beékelt ajánlás: ugyanezt a fordítást használja Schilling Árpád & Co. a remek hamlet.ws-ben, remélem még fogják játszani...
Kíváló dramaturgiai munka - a nem jelentéktelen változtatások logikusabbá és motiváltabbá teszik a cselekményt. A rendező (Alföldi Róbert) számos ötlete közül ezúttal mindegyik sikeres. Telitalálat  a színpad elhelyezése, a játszótér kialakítása, a jelmezek, és a legfontosabb: a szereplőválasztás, ami persze egy ilyen társulat esetén mindig hálás feladat lehet. Alföldi minden jelenlevő számára érdekes és mai előadást hozott létre - ezt a körülöttem ülő gimnáziumi ifjúság is érezhetően így itélte meg.
Rába Roland mint Polonius Gábor Miklós díjat kapott, de hasonlóan kiváló volt majd minden szereplő. Szabó Kimmel Tamás nem meglepő módon hibátlan a címszerepben. Hasonlóan tökéletes a ragadozó nagyvadat a dögevő hiénával vegyítő, a Dzsungel Könyvében megkedvelt Ká csáberejével megáldott szónokot, Claudiust játszó Makranczi Zalán. Soha nem láttam még ilyen meggyőző Gertrud és Ophelia alakítást (Söptei Andrea illetve Radnay Csilla) - az ő koherens történetük a rendezés egyik újdonsága és nagy erőssége. Kiemelkedő a két sírásó jelenete (Hollósi Frigyes és Znamenák István igen érdekes kellékekkel). Nagy Mari és László Zsolt átéléssel, meggyőzően "játszottak" zseniális színészeket.
Hibátlan. 10/10.
Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés