KRITIKA: TI [Terra Incognita]
NagyMese: Egy kis hazai - 2012.02.17. 09:02
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Én nekem nem szokásom kritikát írni, eddig csak egyszer próbálkoztam vele. Amikor színházba megyek, mindig elolvasom mások kritikáit. De van egy színház, amiről sehol sem lehet olvasni, pedig nagyon jó színház.


A Fészek Színházra gondolok. Ahol tegnap megnéztem a Terra Incognita című előadást.


Már voltam ott, több előadásukat láttam. A kedvencem a Gyenge vagyok című dráma, mert nagyon éles tülkröt állít a néző elé. Engem is nagyon megfogott.


A Terra Incognita is tükröt állít. De homályosat, alíg láthatót. A néző csak ül legalább fél órán keresztül, és nem ért semmit. Minden fehér: a díszlet, a jelmezek, és nagyon érthetetlen nyelven beszélnek a szereplők. Néha viccesen, néha komolyan, de leginlább megérthetetlenül. Aztán egyszer csak kezd körvonalazódni valami. És a néző elveszti időérzékét, sodródik az árral. Aztán azt veszi észre, hogy véresen komoly témákat feszeget az előadás.


Rám nagyon nagy hatással volt! Még ma is beleborzongok, ha visszagondolok rá. Mert lehet, hogy ez egy kitalált történet, kitalált helyszínen, kitalált szereplőkkel, de mégis nagyon mai.


Kaptunk egy kis hazait. Amiben most élünk, azt láthattuk kifordítva. Lefordítva nincs, azt nekünk kell megértenünk. Nem könnyű feladat. Egyszer megnézni nem is elég.


Ilyen előadást én még nem láttam. Ajánlom mindenki, akkor majd megérti, miért mondom ezt. Életem egyik legnagyobb élménye volt a katarzis, amit átéltem többször is.


Érdemes a Fészek Színházba elmenni. Mindig meglepnek valamivel. Valami újjal!

Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés