KRITIKA: Három nővér (a Nemzeti Színház előadása)
atheles: Csehov: Három nővér (Nemzeti színház, r.: Andrei Şerban) - 2011.11.15. 00:11
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10
Szeretem az orosz irodalmat. Szeretem Csehovot és szeretem a Három nővért. Szeretem a drámákat, szeretem a színpadra vitt Csehov-drámákat. Ha jók. A Nemzeti színházban látható, Andrei Şerban rendezte Három nővér nem jó. Fantasztikus.

Modernebb, persze és első nézéskor talán egy kicsit érthetlen is néhány megoldás, de azon darabok egyike, amelyek már az első pillanatban magukba szippantanak és jóval a taps után is velünk maradnak.

A címszereplő három nővér közül Udvaros Dorottya játssza a legidősebbet, Olgát. Hétköznap fejfájós, hétvégén aktívabb, de a játék mindig tele van élettel.
Shell Judit Másája nekem kissé kimértnek tűnt, Kovács Patrícia alakítása valahogy közelebb hozza a karaktert. Az egyik férfitől falra mászik, a másikba szerelmes, miközben őt is befonja a reménytelen vágy oda vissza, Moszkvába.
Ónódi Eszter Irinája bohókás, kedves, őt éri el legutoljára a valóság kilátástalansága.

Kiemelném még Kulka János és Alföldi Róbert alakítását - előbbi gyermeki, a történésekre teljesen immunis Kuliginje és az utóbbi tragikomikus, hisztérikus Versinyinje valódi gyöngyszemei a darabnak. Természetesen nem marad el mögöttük Mészáros Piroska, Nagy Mari vagy Szabó Kimmel Tamás alakítása sem.

Nem egyszer, nem kétszer láttam már a darabot és nem csak háromszor fogom újranézni. Számomra még mindig ez a Nemzeti egyik legjobb előadása. Mikor már rég a villamoson ülök, mikor már a tenyerem is kezd kigyógyulni a tapsolás sajgásából, fejben még akkor is ott vagyok, mert a Három nővér felkavar és kérdéseket ébreszt és felkavar. Igen, kétszer írtam. Mert ennyire.
Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés