KRITIKA: Akit az istenek szeretnek
Ildiko2: Csákányi Esztert látni és... - 2014.05.03. 20:05
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Az Orlai Produkció és a Spinoza-ház jóvoltából április 30-án hölgytársaságban láttam Csákányi Eszter legújabb önálló estjét.


Csákányi Eszternek nem ez az első önálló estje, hanem:"Kurt Weil és Bertolt Brecht dalai, kis kerettörténettel, egész estés előadássá szerkesztve. Igaz, annak idején még komplett zenekarral, díszlet-, jelmeztervezővel, szerkesztővel, rendezővel." - ismerteti Zelki János a 2010-ben már tizenöt éve (!) futó előadást.


Igazán szerencsésnek tartom magam, hogy még valamikor 1996-ben Kecskeméten egy színházi fesztiválon láthattam ezt az estet, amelyet még 1996-ban mutattak be először a Kamrában. Eszter ebben Lotte Lenyát játssza, Kurt Weil színésznő-feleségét. "Lotte több mint kétezer négyszázszor (2400) játszotta Kocsma Jennyt a Koldusoperában, mondja Eszter, ami szörnyű." Zelki János.


Minden esély megvan arra, hogy Akit az istenek szeretnek c. előadás is tizenöt évet sikeresen megéljen. Csákányi Eszter nagyszerű színész és igazi nő. Ez így együtt alkot egy zseniális színésznőt. Akit az istenek szeretnek, bejuttatnak a Spinoza aprócska nézőterére, hogy részesülhessen az 1-1.5 órás élményből.


Csákányi Eszter hátulról jön be a nézőtérre, feláll a kis színpadra, és belekezd. Kezében pohár, megissza belőle a maradék fehérbort, jó ez a belépő.


Megosztja velünk, hogy minden percben változik a kora. Hol nyolcvan éves kofaként üvölt a rádudáló türelmetlen autósra, hol kislánnyá szeppen, hol néni lesz, és hol NŐ.


Nekünk, XXI. századi nőknek érdemes beíratkozni a Csákányi-féle női gyorstalpalóba. Ha valaki még 30 felett tényleg azt hiszi, hogy a térfogatán és tónusán múlik, hogy az erősebb nem körében milyen sikereket ér el, hát nézze meg Csákányi Esztert. A maga 157 centiméterével, és cseppet sem balerina alkatával mégis olyan lélegzetelállítóan nőies és vonzó, hogy a kisugárzása még ránk nőkre is hat.


Miközben nézem Esztert, eszembe jut, hogy legutóbb a Kamrában láttam az Elnöknők c. előadásban, ahol egy anti-nőt alakít, a félkegyelmű Mariedlt. Elképesztő, hogy mennyi arca van...


Jó lett volna az est után az énekelt dalok szövegét megkapni, mert idézet-gyanús a legtöbb. Szellemes és mély, őszinte és mégis játék az egész előadás.


Furcsa műfaj az önálló est. Ha igazán jó, akkor nem színház, hanem maga az élet. A játszó színész élete: azaz Csákányi Esztert láthatjuk Csákányi Eszter szerepében. Ez a színházi omega, ide eljutni kevesen tudnak az alfától.


A nézőtéren jobbára idősebbek ültek, vagy csak Csákányi Eszter látszott szemtelenül fiatalosnak?


Az összes nagy fiatal színésznőnek csak azt tudom kívánni, legyen lehetőségük olyan pályára, mint Csákányi Eszternek. Aki kőszínházak után a független színházakkal dolgozik, és önálló esteket visz.


Akit az istenek szeretnek, Csákányi Eszternek hívják. :)


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés