KRITIKA: Magyar ünnep
brussel: Ahogy azt kell - 2013.02.13. 12:02
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Színház előtt a kritikákból tájékozódtam, mit lehet tudni a Magyar ünnep c. előadásról, milyen volt a szakmai fogadtatása. Nem volt hiábavaló, mert ezek nélkül még kevésbé értettem volna. Ez természetesen nem az előadás, hanem az én történelmi tudásom hiányossága.


Ez az előadás nem jöhetett volna létre más színházban. Alföldi Róbert 10 parancsolat drámapályázatára íródott Závada Pál drámája, amely egy korábbi regényéből Az Idegen testünk-ből készült.


Az előadásban fontos szerephez jut a Kar. A 2007-es évtől ismertté vált Soharóza együttest kérte fel Alföldi erre a szerepre. A dalokat Bella Máté zenésítette meg. Ilyen több résztvevős, kortárs művészeti együttműködést más színházban jelenleg nem tudok elképzelni. Nemcsak a forrás, hanem a szándék is rendelkezésre állt itt.


Miközben néztem az előadást, ismét megerősített, hogy a színház milyen tökéletesen alkalmas (lenne) a nemzeti múlt feldolgozására. Idáig az Egyszer élünk... c. Mohácsi-rendezés volt számomra ilyen revelatív előadás. Most már a Magyar ünnep is szerepel ezen a listán: Kortárs is, művész is, nemzeti is. Ha tehetitek, nézzétek meg!

Szólj hozzá
Tovább a falamra
hirdetés