Young Jean Lee Társulata: A szállítmány
Young Jean Lee Társulata: A szállítmány
Szerintünk
Szerintetek
0/10

A Kortárs Drámafesztivál Budapest bemutatja.

1 óra 30 perc, szünet nélkül, angol nyelven, magyar felirattal

Feketék, fehérek, előítéletek, életlehetőségek, sztereotípiák. Provokáló, zavarba ejtő előadás Amerikai színház, koreai származású rendező.„Young Jean Lee igazolja saját hírét: valóban Amerika egyik legjobb kísérleti drámaírója. Darabjainak nyelvezete különleges, mint egy lázálom, mégis kérlelhetetlenül következetes, rendezésein pedig nemcsak saját karizmája üt át, de társulatának egyedülálló ereje is.”
(David Cote, Time Out New York)

Az előadás címét egy drogszállítmányról szóló rapdal inspirálta, s a cím egyben az afrikai rabszolga-kereskedelemre is utal. A prológusban egy stand-up humorista provokálja a bennünk lakozó rasszistát; később képregényszerű jelenetekben ismerjük meg egy fekete fiú történetét, aki rapsztár akar lenni, ám crack-dealerként végzi: extrém sztereotípiák, amelyeket a fehér amerikai média a fekete Amerika számára tartogat. Végül pedig a véresen komikus zárójelenetben egy dekadens koktélparty eseményeit követhetjük nyomon, ahol az öt fekete színész fehéreket játszik. Lee abszurd dialógusai jól ismert tévés műfajokon keresztül szólalnak meg, fekete színészei pedig tökéletes stílusérzékkel, bravúros szakmai biztonsággal váltanak e műfajok között – legyen az stand-up comedy, rajzfilm vagy épp szappanopera.

A koreai származású amerikai író- és rendezőnő, Young Jean Lee néhány évvel ezelőtt robbant be az amerikai színházi köztudatba. Akkor az ázsiaiakkal kapcsolatos sztereotípiákról írt darabot, mostani előadásában feketékről és fehérekről, előítéletekről, életlehetőségekről és saját korlátainkról beszél.
(Gáspár Ildikó)

Játsszák: Jordan BARBOUR, Mikeah Ernest JENNINGS, Douglas Scott STREATER, Prentice ONAYEMI, Amelia WORKMAN

Díszlet: David Evans MORRIS
Jelmez: Roxana RAMSEUR
Fény: Mark BARTON
Hang: Matthew TIERNEY
Koreográfia: Faye DRISCOLL
A fénytervező munkatársa: Raquel DAVIS
Hangtechnika: Jason SEBASTIAN
Színpadmeste: Aaron ROSENBAUM

Írta és rendezte: Young Jean LEE

Produkciós vezető: Caleb HAMMONS
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista