XII. Kortárs Koreográfusok Estje - Tovább, A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány előadása /Müpa Tánc
XII. Kortárs Koreográfusok Estje - Tovább, A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány előadása /Müpa Tánc

Helyszín:Művészetek Palotája

Címkék:

Szerintünk
Szerintetek
0/10

XII. Kortárs Koreográfusok Estje - Tovább
A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány előadása

A Tovább című esten sokszínű, érdekes kortárs balettestet láthatunk, ahol az ismertebb koreográfusok munkái mellett pályakezdő fiatalok új alkotásai is bemutatkoznak.Az Alapítvány 1998-ban hozta létre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Stúdió Együttest (a Magyar Állami Operaház Balett együttese tagjaiból és a Táncművészeti Főiskola hallgatóiból), a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Még ugyanebben az évben magára vállalta az oly régóta hiányzó „koreográfusi műhelymunka” beindítását is az Operaházban. Lehetővé tette a fiatal tehetségek útkeresésének egyengetését, egyéni, új stílusuk megtalálását.

Ehhez a kezdeményezéshez a mintát külföldről vette: elég, ha a Stuttgartban működő fiatal koreográfusok műhelyét említjük. A kortárs balettművészet kedvelői számára nem ismeretlen Jiři Kylian, John Neumeier és William Forsythe neve. Ők Stuttgartban valamikor ugyanúgy kezdték koreográfusi pályájukat, ahogyan a Kortárs Koreográfusok estjeinek alkotói. Soha nem lehet tudni, hogy mikor és hol bukkan fel a Jövő Koreográfusa.
A koreográfiák nemzetközi megmérettetése is sikeres volt. 2002-ben Andrea P. Merlo Lennon Suite című alkotása, 2003-ban Venekei Marianna II. fejezet című műve nyert első helyezést nemzetközi koreográfusi versenyen. Nagy sikerrel szerepelnek Lukács András művei a Bécsi Statsoper és a Magyar Állami Operaház színpadán. A Stuttgart Balett Kortárs Stúdió estjein 2005-ben nagy sikerrel mutatták be Lukács András Connection és Whirling című darabjait, továbbá Andrea P. Merlo Uncertain Harmony című koreográfiáját. 2008-ban Bajári Levente Way of Words című koreográfiája szervezői különdíjat kapott a donyecki Balettsztárok Fesztiválján, még ebben az évben Bajári Levente Point című darabja a Világsztárok Balettgálán elnyerte a közönségdíjat. 2008-ban a Noverre Gesellschaft 50. évfordulójára rendezett előadásra meghívást kapott Andrea P. Merlo Métamorphoses Nocturnes című darabja, 2010-ben „Fragments” című koreográfiáját láthatta a közönség a Pozsonyi Nemzetközi Balettgálán. A Budapesti XVIII. Világsztárok Balettgálán Bajári Levente Way of Words és Venekei Marianna Déja Vu című koreográfiái szerepeltek nagy sikerrel.
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista