VOICES III. - Arto Lindsay (USA) / Kézdy Luca (H)
VOICES III. - Arto Lindsay (USA) / Kézdy Luca (H)
Szerintünk
Szerintetek
0/10

A Voices sorozatban olyan énekesek lépnek fel, akik trendek követése helyett saját útjukat járják, és talán ennek is köszönhető, hogy mindannyian egyéni hangon szólalnak meg. A sorozatot ebben a szellemben folytatjuk, viszont továbbra is színes a paletta, így hallhatunk befelé fordulós, vagy akár zajos - extrovertált - kísérleti koncerteket is, mindet elsőként Magyarországon.

20h Kézdy Luca
20.45h Arto Lindsay /először hallható Magyarországon/„Mivel tinédzserként éltem meg Brazíliában a 60as éveket, úgy tudtam, a popzene céljának része, hogy megváltoztassa az emberek tudatosságát és hogy információt terjesszen. A 60as évek Brazil popzenéje sok zenei stílusról tudott. Bár Brazília, nem volt a világ közepe, az emberek mindenféle zenét szerettek – a Beatlestől és a Rolling Stonestól kezdve a Brazil folkig és az avantgard zenéig, mint pl. John Cage, a szerializmus és a XX. század klasszikus zenéje.” Arto Lindsay

Arto Lindsay, amerikai gitáros-énekes, zeneszerző és producer. Brazíliában nőtt fel az eklektikus Tropicalia mozgalom idején, melynek hatására életreszóló szokást fejlesztett ki a földrajzi és zenei határok átjárásában. Első sikereit DNA nevű zenekarával érte el (ennek tagja volt Ikue Mori is), lemezük producere Brian Eno volt 1978-ban. Bár ez a zenekar rövid életű volt, hatása számos noise-rock kísérletezőn érezhető (Sonic Youth, Dj Spooky). A 80-as években fontos szerepet játszott Manhattan downtown kulturális életében: tagja volt a Lounge Lizardsnak, a The Golden Palominosnak (Bill Laswell, Anton Fier, Nicky Skopelitis mellett), az Ambitious Loversnek (lemezeiken hallható Marc Ribot, Vernon Reid, Bill Frisell, Nana Vasconcelos, Melvin Gibbs, Joey Baron játéka is), dolgozott Laurie Andersonnal, John Zornnal, David Byrne-el, feltűnik a Kétségbeesve Keresem Susant c. filmben. A 90-es években, mint producer és dalszerző kerül előtérbe, többek között Carlinhos Brown, Vinicius Cantuária lemezein, dolgozik Brian Enoval, Ryuichi Sakamotoval, a They Might Be Giants-al és az Animal Collective-el.

Mindemellett gyönyörű szólólemezeket ad ki és koncertezik, kísérőzenészekkel, vagy szólóban.

Kézdy Luca a Magyar Rádió 2006-os jazz hegedű versenyének döntőjén közönségdíjat nyert. Koncertezett Párniczky András zenekarával (Nigun), Lantos Zoltán, Deseő Csaba, Pleszkán Frigyes, Ágnes, Tereskova, Grencsó István, Ruzsa Magdolna, Márkos Albert, Erik Truffaz, Alexander Balanescu társaságában, tagja a Nagy János által vezetett Free Style Chamber Orchestrának, állandó vendége Dévényi Ádám zenekarának, zenészként részt vesz a TÁP Színház előadásain. Saját formációjával, a Santa Diverrel 2006 októbere óta ad koncerteket, klubkoncertek mellett többek között a Mediawave, az Ultrahang és a Mol Budapest Jazz fesztiválokon, a Párizsi és Brüsszeli Magyar Intézetekben, a Francia Intézetben, a Művészetek Palotájában és a London Jazz Fesztiválon.
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista