The Skatalites -JAM-, PASO
The Skatalites -JAM-, PASO

Helyszín:West- Balkán

Címkék:

Szerintünk
Szerintetek
0/10

Pannonia Allstars Ska Orchestra, The Skatalites (Jamaica)

Biztosak lehetünk benne, hogy profi, lendületes és végtelenül szórakoztató produkció vár a honi ska-rajongókra - ahogy a PASO is apait-anyait belead majd, amikor jeles előfutáraik előtt melegíthetik a publikumot.

3. emelet - nagyterem

2o.oo kapunyitás
21.00 Pannonia Allstars Ska Orchestra
23.00 The Skatalites (Jamaica)The Skatalites /Jam/

A Skatalites története mondhatni kész regény - vagy ha úgy tetszik, rendező után kiáltó filmforgatókönyv:
mint cseppben a tenger, mutatja meg, miként hódította meg Jamaika zenéje a világot.

Pedig oly egyszerűen indult minden: John "Coxsone" Dodd a jeles (s idővel mind híresebb) producer profi, képzett zenészeket keresett, akiknek van stúdiórutinja, bárkit le tudnak kísérni, s egyben sikeresen tudják meglovagolni az akkor tetőző ska-hullámot.

Nos, számításaiban csöppet sem kellett csalódnia: csapat magja gyakorlatilag az ötvenes évektől együtt zenélt, a többieket a környékbeli jazzszcénából toborozta Coxsone, s végül 1964 májusában hivatalosan is megalakult a Skatalites.

Persze nem mondhatni, hogy elsőre hosszú életű lett volna a brigád: hiába turnézták végig Jamaikát, gyártottak slágereket (pl. Man In The Street, The Guns Of Navarone), s adtak ki sikeres lemezeket, hirtelen alighanem túl sok "dudás" lett a csárdában. Ráadásul a csapatot bomlasztotta egy morbid bűnügy is: a mentálisan egyre instabilabb harsonás, Don Drummond (a csapat legtermékenyebb, brit slágerlistás dalokat jegyző zeneszerzője)1965 első napján meggyilkolta barátnőjét, amiért börtönbe, majd elmegyógyintézetbe került, ahonnan élve már nem is került ki.

Nélküle hamarosan két magában is hihetetlenül sikeres ska-szupergrupp jött létre a Skatalites romjain: a Rolando Alphonso and the Soul Vendors és a Tommy McCook and the Supersonics. 18 évnyi tetszhalál után, a nyolcvanas évek elején (részben a ska-revival-t kihasználva) alakult újjá a Skatalites: először egyszeri fesztiválattrakciónak tűnt az együttlét, ám utóbb mégis együtt maradtak. A nyolcvanas évek végén közösen léptek le Amerikába, s a nagy sikerű turnék mellett nem feledkeztek meg a közös lemezkészítésről sem. Bár néhány sajnálatos haláleset újra és újra felforgatta az eredeti felállást, ám még manapság is maradt három tag a negyvenöt évvel ezelőtti csapatból.

HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista