Párkák
Párkák

Rendező:Göttinger Pál

Helyszín:Bárka Színház

Címkék:

Szerintünk
Szerintetek

Szabó Borbála - Dinyés Dániel: PÁRKÁK
meseopera két felvonásban

"Úgy gondoltuk, hogy a meseopera a legjobb választás a gyerekek színházba vonzására. Sajnos elég költséges és komplikált műfaj, de szerencsére a Bárkán kaptunk annyi bizalmat, hogy próbát tehessünk ezzel az egésszel - igényes, de szórakoztató, a gyerekek fantáziáját igénybe vevő, nekik mindenféle megjegyezhető, később idézhető dallamot felajánló zenét készítsünk.
A témát a görög/római mitológiából vesszük. Nem is annyira a tanító/nevelő szándékot tartottuk szem előtt, nem gondoltuk, hogy az előadásnak át kéne vennie a rendhagyó irodalomtörténet-óra szerepét, inkább azért örültünk meg ennek a találatnak, mert e mitologikus szereplők jellemvonásainak megértése, az egyes (esetlegesen kreált) szituációkban való viselkedésük, reakciójuk ábrázolása olyan ismeretekkel ruházza föl a fiatal nézőt, aminek bármikor hasznát veheti később - az esszenciális téma nagyon is alkalmas erre. Jól látszik, ki szerelmes, ki öntelt, ki irigy, ki odaadó, ki ostoba - és aztán mi történik vele, merre változik.

De elsősorban azért örülünk annak, hogy ezen dolgozhatunk, mert úgy emlékszünk, hogy ez jó volt - egyszerű dolgok ezek. Hogy szerettünk mesét hallgatni, amikor kicsik voltunk, hogy szerettünk zenét hallgatni és később egymásnak visszaénekelni azt, hogy szerettünk operába járni (volt bérletünk!), mert elvarázsolt minket a nagy zenekar és a látvány, az énekesek hangja. Szerettük a színházszagot és izgultunk a nézőtér sötétjében, hogy mi lesz a vége. Hogy hónapokig tárgyaltuk, amikor bemehettünk a zenészekhez hátra, és megnézegethettük, miben mesterkednek. Ezt az előadást zeneszerető emberek készítik, akik mind elég fiatalok, és úgy emlékeznek, hogy ezt a zeneszeretetet gyerekkorukból hozzák magukkal - és az operában halmozták fel. Drukkolunk, hogy a mostani gyerekek is kapjanak ilyesmit - hogy együtt fognak izgulni velünk, hogy vajon a hatalmaskodó, az ember sorsára fittyet hányó istenségek mesterkedései közepette megtalálja-e a szép Grüllé a boldogságot."

Göttinger Pál rendező

Égiek:
Zeusz Zoli bácsi (főisten): Seress Zoltán
Héra Hédike (Zoli bácsi felesége): Szorcsik Kriszta

A három párka:
Klárika: Varjú Olga
Lenke: Varga Anikó
Andika: Spolarics Andrea

Földiek:
Küón (fiatal nemes fiú): Derzsi György m.v.
Grüllé (öreg tehenésznő): Szabó Emília m.v.
Haplusz (Grüllé öreg barátja): Kardos Róbert
Lainosz (szobrász): Ilyés Róbert

Alvilágiak:
Hádész Henrik (az Alvilág ura): Gados Béla
Abu (Henrik szolgája, bérgyilkos): Kálid Artúr

és a zenekar.

Bemutató előadás: 2010. december 17.

Utolsó módosító: Lodarazs
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista