Oidipus király (a kaposvári Csiky Gergely Színház előadása)
Oidipus király (a kaposvári Csiky Gergely Színház előadása)

Rendező:Rusznyák Gábor

Helyszín:Csiky Gergely Színház

Címkék:

Szerintünk
Szerintetek

Jon Fosse – Szophoklész: OIDIPUSZ KIRÁLY


tragédia


Bemutató: 2009. december 12. – kaposvári Csiky Gergely Színház


 


Szereplők:


Oidipusz – Kocsis Pál


Kreón – Znamenák István


Teiresziasz – Kovács Zsolt


Iokaszté – Csapó Virág


Hírnök – Szula László


Pásztor – Kelemen József


Karvezető – Gyuricza István m.v.


Kar – Csonka Ibolya, Horváth Zita, Rácz Panni (Sárközi-Nagy Ilona), Tóth Eleonóra Némedi Árpád, Nyári Oszkár, Sarkadi Kiss János, Serf Egyed


 


Rendező: RUSZNYÁK GÁBOR


„Senki hát halandó embert, ki e Földön várja még


végső napját, ne nevezzen boldognak, míg élete


kikötőjét el nem érte bánat nélkül; biztosan.”  (ford.: Babits Mihály)Az „Oidipusz király” egy szörnyűséges bűn tettesének kiderítéséért folytatott nyomozás feszült izgalmú története, a legelső „krimi” a világirodalomban.


Thébában járvány dúl, és ez a kétségbeejtő jelen a múltból fakad. Miért küldték az istenek a városra a halálos vészt? A Kar újra a város egykori megmentőjeként tisztelt királyától, Oidipusztól reméli a megoldást. Kreón, a király sógora azt a jóslatot kapja, hogy a romlást a városra Laiosz király gyilkosának jelenléte hozta. Oidipusz átokkal sújtja a gyilkost, és parancsot ad az elfogatására. A meg nem alkuvó, keményen igazságért küzdő király nem hőköl vissza, bármilyen ijesztő lesz az eredmény. És az derül ki, hogy – bár nem tudott róla – ő maga volt annak idején a tettes: ő ölte meg apját, és ő vette feleségül saját anyját. A vérfertőzés büntetése pedig megvakíttatás. Oidipusz itt se hátrál: maga hajtja végre az ítéletet, megvakítja magát és elhagyja királyi székét.[...] Teirésziász, a jós hiába lát mindent előre. Senki se hallgat rá, nem tudja ő se megállítani a saját tragédiája felé siető hőst.

Utolsó módosító: hobogyo
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista