Mini-a-túrák IV. - Fekete képek
Mini-a-túrák IV. - Fekete képek
Szerintünk
Szerintetek
0/10

Etűdök, kísérletezés, Goya

A Mini-a-túrák sorozat negyedik részében maga a Tűzraktér az a szellemi műhelyt, amelyben a különböző művészeti ágak képviselői találkoznak és reagálnak egymásra. A közös kísérletezés eredménye ismét egy több etűdből álló előadás, amelynek során ezúttal a színház, a ruhatervezés, a cirkusz és animáció világában barangolhatunk – szó szerint.„Játszadozunk, komolyan vesszük, kinevetjük, megmutatjuk magunkat. Szeszélyek. Goya Caprichos-nak nevezte őket. Az ő képeiből indulunk ki. Fekete-fehér rajzos ábrák egy korszakról, társadalomról. Gúnyrajzok. Feuchtwanger verseket csempészett Goyáról szóló könyvébe. Ezeket a verseket mi most kicsempésszük, a rajzok mellé állítjuk őket és engedjük, hogy hassanak egymásra. Különböző alkotók különböző nézőpontokat vetnek fel. A Színház, a cirkusz, a videó, a divat világokat, teremt. Kísérletünk során kiderül, mit is látunk ebből a világból, társadalomból Goya képein keresztül...”(Simor Ágnes)

Radikális Szabadidő Színház
"Ahogy alakulnak a próbák, ahogy tisztulnak a vonalak, ahogy át- és egymásba és megint visszaérnek a motívumok, a káosz szépen elrejtőzik a formák mögé. Visszabújik oda. De ott marad. Mint aki tudja, hogy ő hozza létre, s joga van visszavenni. Mint az ördög a kenyérrel abban a mesében. Ott van velünk a bemutatókban is, készen arra, hogy bármikor kipattanjon. Én pedig a másik oldalon, hogy azonnal tetten érjem, ha kipattan. Ott zsibong a forma mögött. Őrületesen izgalmas. És köztünk ott vannak a színészek, az alkotótársaim, akik e kétféle figyelő erő harcában dolgoznak. Ha káosz nem pattan ki, akkor álom száll a szemekre." Formanek Csaba

Alkotók: SÜTŐ András Miklós, ILYÉS Lénárd, BAZSÓ Adrienn, PINTÉR Ákos, SZABÓ Emese, SIMON Attila, KŐMŰVES Csilla, TÓTH Réka

Erdei Ildikó szeszélyes kalapjai, ruhái fantázia szülemények, öko alapanyagokból készülnek, hordhatóak mégis szinte önálló teremtményekké is válnak. Furcsa lények.

Taurin cirkuszcsoport
Pár éve a cirkusz kiszabadult megszokott zárt közegéből, és új utakat keresett magának: megszületett az, amit ma úgy hívunk: „új cirkusz”. Artisták, zsonglőrök jelentek meg az utcákon, a színházakban, a tánc világában, egyre újabb és újabb, korábban lehetetlennek tűnő ötletet valósítottak meg azok, akik a cirkusz formanyelvét szabadon és kreatívan használták. Ezek közül a fiatal, feltörekvő társulatok közül páran a Tűzraktérben próbálnak, egy közösen létrehozott gyakorlótérben: a Zsonglőrnegyedben. A Tűzraktér különlegessége, hogy sokféle alkotónak biztosít életteret, alkalmat kínálva arra, hogy a cirkuszi alkotók más művészeti ágak képviselőivel közösen összművészeti alkotásokat hozzanak létre. A most látható előadás is egy ilyen munkafolyamat eredménye.

Alkotók: KOVÁCS Eszter, TASS Gergő, ANDRÉ Roland, VÉN Júlia

Krokovay Farkas animációkészítéssel és háttérvetítéssel, képek és filmek egymásra montírozásával foglalkozik. Goya képei, szinte megmozduló jelenetei, eltúlzott alakjai különösen inspirálóak számára, hiszen ő is vetít - félelmeit, rémálmait vetíti a Caprichos sorozatban.

70 perc.
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista