Menyasszonytánc (klezmer-operett)
Menyasszonytánc (klezmer-operett)

Rendező:Béres Attila

Helyszín:Budapesti Operettszínház

Címkék:

Szerintünk
Szerintetek

Jávori Ferenc Fegya: MENYASSZONYTÁNC


klezmer-operett


Bemutató: 2006. március 17. – Budapesti Operettszínház


 


Szereplők:


Rózsi – Siménfalvy Ágota / Kékkovács Mara / Györfi Anna


András – György-Rózsa Sándor / Mészáros Árpád Zsolt


Herskovics – Mikó István / Melis Gábor


Jonel – Szabó P. Szilveszter / Imre Sebastian


Majzikné – Lehoczky Zsuzsa


Blumné – Molnár Piroska / Felföldi Anikó


Bárány – Dézsy Szabó Gábor


Sára – Ullmann Zsuzsa


Lenke – Papadimitriu Athina


Blanka – Kovács Zsuzsa


Rabbi – Jantyik Csaba / Pálfalvy Attila


Pap – Faragó András


Cosma – Marik Péter / Balogh Bodor Attila


Janka – Szendy Szilvi / Bódi Barbara


Dávid – Kerényi Miklós Máté / Kádár Szabolcs


Tanító – Peller Károly / Petridisz Hrisztosz


Blum – Benkóczy Zoltán


Gáspár – Szentmártoni Norman / Barkóczi Sándor


Terus – Nádasi Veronika


Sanyika – Oláh Tibor / Zádori Szilárd


Tizedes – Péter Richárd


Anya – Arányi Adrienn


 


Rendező: BÉRES ATTILA


A világ első klezmer-operettje Indig Ottó Torockói menyasszony című színműve nyomán készült. A történet egy erdélyi román-magyar-zsidó településen játszódik. Bárány András - a módos gazda fia - éppen legénybúcsút tart, házasságra készül a szegény, de igen szemrevaló Patkós Rózsival. Ez a legénybúcsú kissé elhúzódik, ugyanis, mint kiderül, Rózsi nem rendelkezik az esketéshez szükséges papírokkal. Miután szülei meghaltak, se ház, se pénz, se a lányra vonatkozó papír - születési okirat vagy keresztlevél - nem maradt utánuk. A lány az uradalomban dolgozik, és ott is lakik. Cosma jegyző - Majzikné tanácsára, aki mindent tud, ami az utóbbi 50 esztendőben itt a településen történt - a Kolozsvári Gyermekmenhelyhez fordul információért. A menhely válaszából kiderül: Rózsi valóban nem a Patkósék lánya, csupán örökbe fogadták, s sajátjukként nevelték fel. Az igazi apa, néhai Blum Salamon malomtulajdonos, az anya pedig a megejtett mindenes Weisz Regina, aki a szülés után hamarosan elhunyt. A "bűnjelet" titokban adták be az otthonba.


Tehát kiderül, hogy az eddig kereszténynek hitt Rózsi, tulajdonképpen zsidó! Amiről fogalma sincs, hogy micsoda! Hiszen eddig hithű katolikusként járt a templomba, gyónt és áldozott, s ha valami problémája volt, Szent Antalhoz fordult segítségért. Bárány András összeroppan a szörnyű fordulat hatására. Nem elég, hogy a menyasszonya lelenc, ráadásul még Blum lány is?! Úgy érzi, el kell tűnnie, el kell menekülnie a világból. Apja tiltakozása ellenére önként jelentkezik katonának.


Rózsi hiába védekezik azzal, hogy "Nem mindenki olyan szerencsés, hogy oda szülessen, ahová szeretne!", eddigi környezete, ismerősei, barátnői is kitaszítják. A kétségbeesett Rózsit a helység zsidó kocsmárosa, a filozofikus hajlamú Herskovics bácsi veszi védőszárnyai alá. Otthont nyújt neki és - a maga módján - tanítani kezdi új hitére.


Blum Salamon felesége először felháborodik, mikor kiderül elhunyt férje csapodársága, majd kíváncsi lesz Rózsira. Mindig is gyermeket szeretett volna, és ez a törvénytelen perszóna mégis csak Blum-ivadék... Mellesleg Blumnénak valamikor Herskovics is udvarolt, de az asszony - ki tudja miért? - mégis csak a gazdag malomtulajdonost választotta. Blumnénak megtetszik Rózsi, és a lányaként szeretné nevelni, magával vinné a jómódba, a zsidó közösségbe. Csakhogy ott sem fogadják el, onnan is elüldözik a szerintük nem közéjük való, "lényegében még keresztény" teremtést...

Utolsó módosító: hobogyo
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista