LILIOM (a Magyar Színház előadása)
LILIOM (a Magyar Színház előadása)

Rendező:Guelmino Sándor

Helyszín:Pesti Magyar Színház

Címkék:

Szerintünk
Szerintetek
0/10

Molnár Ferenc: LILIOM


külvárosi legenda hét képben


Bemutató: 2010. március 12. – Magyar Színház


 


Szereplők:


Liliom – Gémes Antos


Juli – Balsai Mónika


Mari – Soltész Bözse


Ficsúr – Pál András


Hugó – Jegercsik Csaba


Linzmann – Szélyes Imre


Muskátné – Kubik Anna


Lujza – Lovas Rozi


Hollunderné – Hámori Ildikó


A Hollunder fiú – Szatmári Attila


Orvos, Dr. Reich – Rancsó Dezső


Kapitány – Tóth Sándor


Berkovics – Szűcs Sándor


Az esztergályos, Kádár István – Bede Fazekas Szabolcs


Budai rendőr – Pavletits Béla


Első rendőr – Gula Péter


Második rendőr – Adányi Alex


 


Rendező: GUELMINO SÁNDOR


A Liliom ballada a ligeti vagány és a mindenes cseléd szemérmes-nagy, néma szerelméről; két környezetével, a világgal, és egymással is dacoló ember végzetdrámája a megalkuvásmentes, tiszta, egyenes gerincű létezés lehetetlenségéről.
Liliom, a vurstli nagyhangú, hirtelen haragú csalogatója, a nők bálványa, dacból és mélységes igazságérzetétől vezérelve kiáll egy ismeretlen lány mellett, vállalva, hogy Muskátné, a körhinta tulajdonos kirúgja az állásából. Az ismeretlen, tiszta lány dacból? szolidaritásból? szerelemből? osztozik Liliom sorsában. Két, a Paradicsomból kiűzött, otthontalan ember talál társra a ligeti éjszakában. A kispolgári hétköznapokat azonban nem Liliom számára találták ki. Képtelen az evilági törvények szerint élni: a házmesteri állás az önfeladást jelentené számára. Sóvárog sikerei helyszíne, a Liget után, ami a fantázia, a szabadság birodalma, az egyetlen lehetséges élettér volt a számára. A tétlenség, a tehetetlenség és a Julival szemben érzett lelkiismeret-furdalás dühöt vált ki belőle: azt bántja, akit a legjobban szeret. Otthont, támaszt, megértést csak egymásban találhatnának: megingathatatlan, mély szerelmüket azonban még egymás előtt is titkolják. Két büszke ember társas magánya. Amikor Liliom megtudja, hogy Juli gyermeket vár, mindent egy lapra tesz fel: rabolni indul a gyengeségét, befolyásolhatóságát kihasználó Ficsúrral. A rablási kísérlet azonban balul sül el: letartóztatják és úgy érzi, mindent elveszített. Maradék büszkeségét mentve, a halálba menekül.


A Liliom külvárosi legenda. A ligeti romantika a múlté, a külvárosi fiatalok sorsa, kitörési kísérletei ma is ugyanolyan reménytelenek. "Molnár Ferenc legművészibb alkotása a Liliom" (Gellért Oszkár)

Utolsó módosító: hobogyo
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista