Bartók B.: A kékszakállú herceg vára / The Bluebeard
Bartók B.: A kékszakállú herceg vára / The Bluebeard
Szerintünk
Szerintetek
0/10

Az Operaház új produkciója különleges formában mutatja be A kékszakállú herceg várát.Győriványi Ráth György, az Operaház főzeneigazgatója elsőként egy online zenei portálon vezetett blogján adott hírt egy világszenzációról: 3D-s vizuális technikát alkalmazó színpadi operabemutatóra készül a Magyar Állami Operaház. A produkciót a kínai állam, a velencei La Fenice színház és a Magyar Állami Operaház koprodukciójában mutatják be szeptember 9-én az Andrássy úti dalszínházban. Bartók: A kékszakállú herceg vára című művét szemüvegben tekintheti meg a budapesti közönség, amely úgy lesz részese a színpadi produkciónak, akárcsak a világ mozilátogatói a 3 dimenziós filmeknek.

A hármas együttműködés lényege mindenekelőtt ez az újdonság, másik fontos célja pedig az, hogy Kínába vigyék Bartók művét, amely még sosem hangzott el a távol-keleti országban. Az est ötletgazdája Francesco Stochino Weiss producer. A tervek szerint olasz rendező és díszlettervező, valamint hazai jelmeztervező viszi színre a művet, amelynek a magyar alkotó és közreműködők adják autentikusságát. A darabban Judit alakjának megformálója Komlósi Ildikó, a nemzetközi operaszínpadok jelenleg egyik legismertebb mezzoszopránja lesz, a herceg szerepére még keresik a legalkalmasabb hazai basszistát.

A bemutató tehát több szempontból is különleges esemény lesz, de egyediségét mindenképpen az adja, hogy olyan vizuális technikát alkalmaznak, amely a nemzetközi operaéletben nem nyert még teret. A koncepció részletei még nem ismertek, csak annyi bizonyos, hogy ezúttal eddig csak mozifilmek adta érzeteket élhet meg a színházi közönség. A Bartók-mű Ravel Bolerójával kerül színre egy estén, a zenére kínai koreográfus alkot tánckompozíciót. Egyelőre két előadást terveznek szeptember 9-ére és 10-ére, siker esetén azonban repertoárra veszik a műsort, s az Operaház ezzel világszinten is egyedi produkciót illeszt a budapesti kulturális kínálatba.
Utolsó módosító: Ildiko2
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista