Vlagyimir Szorokin: A jég
Vlagyimir Szorokin: A jég

Rendező:Mundruczó Kornél

Helyszín:Nemzeti Színház

Címkék:

Szerintünk
Szerintetek

Lapin      László Attila
Nyikolajeva      Kiss Diána Magdolna m.v.
Borenboim      Hollósi Frigyes
Vor       Nagy Zsolt m.v.
Rom / Andrej        Gyabronka József m.v.
Ip / Vika       Tóth Orsolya m.v.
Haro / Natasa / Ar / Ilona       Mészáros Piroska
Apa / Szúnyog      Mucsi Zoltán m.v.
Anya / Ekosz      Csákányi Eszter m.v.
Kiela / Pása      Katona László m.v.
Gena      Bánki Gergő m.v.
Autós      Scherer Péter m.v.
Parvaz / Szavva      Rába Roland


Fordította: Bratka László
Színpadra alkalmazta: Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél
Díszlet- és jelmeztervező: Ágh Márton
A rendező munkatársa: Tüű Zsófia


Rendező: Mundruczó Kornél


A Krétakör Színház 2006 őszén mutatta be Mundruczó Kornél rendezését, melyet Vlagyimir Szorokin A jég című művéből vitt színpadra az alkotócsapat a Trafó színpadán.


Szorokin írásai majd minden esetben a fantázia nyers és zabolázatlan megnyilatkozásai; akcióregények, pszichothrillerek, bizonyos értelemben ponyvaregények. A valóság nem tárgya szövegeinek, nem próbálja megfejteni a mai orosz társadalmat, de olyan szellemi utazásra hív, melyben egy összezavarodott korról alkotott személyes, mély élményt bátran és keresetlenül tár elénk. Leszámol a volt szovjet történelem és az orosz ember típusának mítoszával, lerombolja biztos fogódzóinkat mind az irodalom, mind az oroszság tekintetében, és egyetemessé tágítja mindezt. Személyes látomássá varázsolja a valóságot; ebben az útvesztőben bolyonganak jégszívű vagy éppen lázas hősei, présgépek után kutatva, történelmi hősök klónjai között, jégkalapáccsal a kezükben.


A jég története az orosz irodalom szeretetmítoszát és az orosz kollektív tudattalan egyik meghatározó archetípusát, a világméretű összeesküvés paradigmáját dekonstruálja. Napjaink Moszkvájában a jégkalapácsos testvérek mindaddig sorra gyilkolják az embereket, amíg valakinek „nem szólal meg a szíve“, így kutatják fel a szekta tagjait. Ahogy a regényből kiderül, „az emberi faj átrostálása“a Fény testvérei által már a múltban is javában zajlott, éppúgy a német koncentrációs táborokban, mint a háború utáni, sztálinista Szovjetunióban.


- Beszélhetek a szíveddel? - Az alulról megvilágított ház háttere előtt egy alig kivehető, meztelen alak állt. A félhomályban még nagyobbnak tűnt a szeme. - Lehet? - nedves kezével megfogta a kezét.
- Megfázol.
- Nem. Kérlek, lehet? Aztán mész az utadra.
- Oké - „Angyal a kurva“ - gondolta. - Csak gyorsan. A kislány óvatosan átölelte sovány, de hosszú karjával, mellével az övéhez simult. Hirtelen a férfi egész teste megremegett. És mozdulatlanná dermedt. Eltelt 23 perc.

Utolsó módosító: Lodarazs
HASONLÓ előadások
Belépés
Tovább a falamra
hirdetés
Teljes toplista