• Spinoza Zsidó Fesztivál - 2014 Budapest egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosa

  2014-08-11 12:38:31


  Budapest, amelynek zsidósága a közép-európai városok közül a legnagyobb, igazi európai unikumként egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosává válik. Közvetlen a nyári zsidó fesztivál után szeptember 8-tól 23-ig, két héten át tart a 12. Spinoza fesztivál.

   

   

  E fesztivál különlegessége, hogy a látogatók egy időben és egy helyen élvezhetik a zsidó kultúra valamennyi műfaját, a színházat, filmet, kabarét, irodalmat, zenét, operát és a tudományt egyaránt.

  Ízelítő a programokból: a decemberben elhunyt Bächer Iván szellemi hagyatékának állít emléket az ő zsidó kabaréja, a pesti kabaré hanyatlásáról és túléléséről szóló előadás. A szeptember 9-i kabaré egyik főszereplője Fesztbaum Béla.

   

  A színpadról száműzött dizőznek, a Heltai és Szép Ernő-dalok ünnepelt sztárjának, Sólyom Jankának élete elevenedik meg egy zenés darabban szeptember 16-án.

   

  A 70 éve történt események, a gettóba zártság idején keserédes dalok is születtek; ezek a melódiák ma is üzennek nekünk Klein Judit szeptember 20-i premierjén keresztül a Spinoza fesztiválján.

  Vári Éva Martin Sherman Rose című monodrámáját adja elő szeptember 11-én, Kulka János egy halálos kimenetelű levélváltás egyik szereplője a Címzett ismeretlen című levéldrámában, amelynek előadása szeptember 10-én lesz. Székhelyi József Karinthy Frigyes szerepében látható a Kohn családról szóló színdarabban szeptember 13-án.

  Olyan személyiségek is megelevenednek a Spinoza színpadán, mint az amszterdami zsidó negyedben élt Rembrandt, továbbá Királyhegyi Pál vagy akár Spinoza maga.

  A fesztiválon nagy hangsúlyt kapnak a dokumentfilmek. Többek között Szenes Hanna élete jelenik meg, Fejtő Ferenc mondja el, „Hogyan mondd el fiadnak” az elmondandókat és

  Radnóti Miklós emlékének állít emléket a Rézbánya borban c. dokumentumfilm.

  A szemet – szívet nyitogató előadások is a fesztivál állandó műsorába tartoznak. Heller Ágnes a radikális gonoszról beszél, Ungvári Tamás azt fejtegeti, hogy van-e a zsidóságnak külön történelme, Balázs Gábor az Auschwitz utáni istenhitről tart előadást, Gábor György pedig a kánaáni honfoglalást taglalja.

  A fesztiválon továbbá klezmer-koncertek, irodalmi előadások és egyéb csemegék ’fogyaszthatók’.

   

  PROGRAM  További információ és jegyek:

  Véner Orsolya művészeti titkártól

  spinozahaz@spinozahaz.hu

  tel: 413 74 88 (14 és 18 óra között)

  Spinoza Színház

  1074. Dob u. 15. www.spinoza.hu

  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg