• Októberi találkozás Pogány Judittal

  2013-10-30 21:19:47

  El sem hisszük, de egyik legnagyobb mesélőnket is utolérte a kor és jövőre betölti 70. életévét. Havonta megjelenő interjúsorozatunkkal szeretnénk ezt a fontos évet végigkövetni.
   

  2013. október

   

  Régóta vártuk, és sok ideje készültünk az Örkény Színház Tóték c. előadására. A Macskajáték volt az egyik legelső előadás, amiben közvetlen közelről láttuk Pogány Juditot, soha nem felejtjük el a könnyeit. Izgatottan mentünk a színházba, mert előadás után a színészbüfében fogadott bennünket a színésznő egy beszélgetésre. Kissé fáradtan érkeztünk, de rögtön felébredtünk, amikor Pogány Judit mesélni kezdett.

   

  Mivel a színészek inkább elmesélték a történetet, folyamatosan narrálva magukat, minket ez az előadásmód nem igazán fogott meg. Színészileg viszont vitathatatlanul fantasztikus teljesítmény, nagy fokú koncentrációt igényel. Mint ahogy ezt Pogány Judit is elmondta, hiszen nem mindegy, mennyire dől előre a színész a székén, vagy merre és hogyan néz, minden egyes mozdulatnak és gesztusnak jelentése van. És ebben a változatban nagyon sok maradt meg Örkény eredeti kisregényéből, mert a narrációba sok leíró mondatot bele lehetett illeszteni, amit egy „eljátszós” színházba nem lehetett volna.

   

  Nagyon mozgalmas évadindítás áll mögötte, szeptemberben egy hét alatt három premiere is volt… Mesélt a Rózsavölgyi Szalonban futó Ábel és Eszter c. Gárdonyi-adaptációról, egy különös szerelmi történetről, amit szívesen játszanak a színészek. A színésznő részt vett a rendhagyó Városi Ferenc projektben is a Trafóban, ami egy öt részre osztott előadás-sorozat, egy átlagos IX. kerületi lakos élete és halála. Így szeptemberben és októberben is voltak előadások és közben próbák is, ráadásul egy kényszerű beugrás is nehezítette a feladatot.


  Megtudtuk, hogy Judit az átélő színészet híve, nem technikával oldja meg az érzelmes helyzeteket, hanem saját érzelmeiből táplálkozva. Ennek egyik jó példája a Pedig én jó anya voltam c. előadás, ami tegnap (október 26-án) ment az idei évadban először. Májusban játszotta utoljára, így alaposabb rákészülést igényelt ez a monodráma, amiben egy gyilkos anyja meséli el fia és az ő életét. Judit fantasztikus érzelmeket és erőket mozgat meg ebben a hat éve futó előadásban. Műhelytitkokat is megtudtunk az előadással kapcsolatban, mint például hogy a kellékek a színésznő saját nevelőanyjától örökölt személyes tárgyai, a késtől a ridikülön át a Judit által viselt otthonkáig. A drámát többek között a Csillag Börtönben is előadta, gyilkosságért és gyilkossági kísérletért elítéltek között, akik nagyon hálásak voltak az élményért. November 14-én ott leszünk mi is a Pinceszínházban, ahol rendhagyó módon egy mérést végeznek, egy testre szerelhető műszer segítségével mérik Judit és a nézők fiziológiai változásait. Még keresnek önkéntes jelentkezőket, ha érdekel, jelentkezz!

   

  November 19-én a Hülyéjét

  November 20-án a Tangót nézzük

  November 24-én ott leszünk a Csoda és Kósza bemutatóján (élő hangjáték) Örkény István Színház

  November 30. Finitóra megyünk.

   

  Tartsatok velünk!

   

  Záróra, nézz bele>>>

  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg