• Miről ismerjük fel Mohácsi János rendezéseit?

  2013-03-05 21:32:03

  Tegyük fel, elrabolnak, bekötött szemmel bevisznek egy színházba, a fejedre húznak egy szemellenzőt, hogy csak a színpadot láthasd. Mit tegyél? Ha már idekerültél, legalább nézd végig az előadást. De hogyan állapíthatod meg, hogy ki rendezte? Új cikksorozatunk a jellegzetes kézjegyű magyar rendezőkről szól. Az első részben Vidnyánszky Attilával foglalkoztunk. A következőből megtudhatod, miről ismerjük fel Mohácsi János rendezéseit.

      

  1. Ha egy tipikus kisember-karakter, kedves, bumfordi, gyermek arcú, gyermek lelkű színész a főszereplő – akkor elég könnyen be lehet azonosítani az előadást, mert több jelentős Mohácsi-előadás főszerepét Gazsó György játssza:

   


   

  2. Ha az előadásban az átlagnál kétszer vagy háromszor több színész szerepel, húsz vagy annál több. Minél több színészt látsz, annál biztosabb lehetsz. Ha ezt érzed, hogy az előadást egybeforrott igazi társulat adja elő, akkor is bátran tippelj a társulatépítő Mohácsira:

   


  VIDEÓ a Csárdáskirálynő c. előadásról

   

  3. Ha az előadás 1-2-3 óra (!) hosszával tovább tart, mint egy átlag színházi előadás, akkor ne tippelj, hanem állítsd: Mohácsi rendezésen ülsz!
  4. Ha 100-200 éves magyar drámát látsz, és még nem rohantál ki a színházból, akkor ehhez a Mohácsi előadáshoz két Mohácsi kell: János, a báty, aki rendez. Az öcs – Mohácsi István – aki ír és dramatizál:
  5. Ha sokat nevetnek a nézőtéren, kezdj el gyanakodni. Ám, amikor hörögnek melletted, és még a nők is képesek artikulálatlanul vinnyogni a röhögéstől, tudd, hogy Mohácsi János rendezését látod. Kibírnád rezzenéstelen arccal ezt a mondatot: „Eltöröm a derekát és a hátába szúrom.”?
  6. Ha azt látod, hogy a színészek szeretik az előadást játszani, ez is elég jó szűrő. Ilyet persze nemcsak Mohácsi tud, de azért egyike azon keveseknek, aki ezt képes elérni.

   

   

  7. Ha vannak ismétlődő, folyton visszatérő mondatok és gesztusok az előadásban, az is jellegzetes kézjegy. (pl. ilyen az Egyszer élünkben a „Huss!”)

   

  8. Ha a szereplők gyakran nem tudják / nem akarják befejezni a mondataikat.

   


   

  9. Ha az előadás alatt szinte végig szól a zene, és a zenészek látszanak is. Ha egy Mohácsi rendezésben nem szól a zene, az csak azért lehet, mert vagy nem volt rá pénz, vagy kicsi volt a színpad, vagy nem érkezett meg Kovács Márton zeneszerző és prímás csapata.

     10. Ha az előadás vége felé közeledve arcba vág a történet, mert megérted, min is kacarásztál végig az elmúlt órákban, és azt érzed, beledöngölnek a földbe, vagy azt, na most jön a katarzis, akkor is Mohácsi rendezésen jársz. De ez jól fáj.


   

  EXTRA - Mohácsi kritikák a Színházkolónián

   

  Olvassátok el beszámolónkat az Egyszer élünk-ről, melyből azt is megtudhatjátok, miért nem jó a Gulágról hazafelé jövet a Jenyiszejbe ugrani...
  Nézői vélemények az Egyszer élünk c. előadásról

   

  "Rafinált testvérpár a Mohácsi testvérpár. Még egy ilyen Buborékokba is olyan bombát tud elhelyezni, és adott ponton felrobbantani, hogy beleremegtem."

  Nézői vélemények a Buborékok c. előadásról.

   

  "Röhögünk, és magunkon röhögünk. Ilyen hipokritkák, csalók, álszentek vagyunk mi is. De mivel játékos helyzetben látjuk csetlő-botló szereplőinket, így már nem is fáj annyira ez a tükörtartás."

  Nézői vélemények a Bolha a fülbe c. előadásról


  Címkék: Mohácsi János
  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg