• Miről ismerjük fel Alföldi Róbert rendezéseit? Erős kézjegy 4.

  2013-04-05 14:21:57

  Tegyük fel, elrabolnak, bekötött szemmel bevisznek egy színházba, a fejedre húznak egy szemellenzőt, hogy csak a színpadot láthasd. Mit tegyél? Ha már idekerültél, legalább nézd végig az előadást. De hogyan állapíthatod meg, hogy ki rendezte? Új cikksorozatunk a jellegzetes kézjegyű magyar rendezőkről szól. Az első két részben Vidnyánszky Attilával és Mohácsi Jánossal foglalkoztunk. A következőből megtudhattátok, miről ismerjük fel Zsótér Sándor rendezéseit. Most Alföldi Róbert kézjegyeivel foglalkozunk.
  Nincs könnyű dolgod. Alföldi rendezéseiben nem találunk Mohácsi vagy Zsótér féle tipikus, erős kézjegyeket. Az Alföldi előadások jellemzői: sokfélék.


   

   

  Szent Johanna


  1. A Róbertek


  Hasonlóan az eddig ismertetett direktorokhoz, Alföldi is évek óta ugyanazzal a stábbal dolgozik:


  Vörös Róberttel, aki a Nemzeti Színház dramaturgja, immáron 13 éve dolgoznak együtt:


   


   

   

  Menczel Róbert is sokadik éve dolgozik díszlettervezőként az Alföldi-előadásokban:


   


   

  Ha Stohl András, László Zsolt vagy Szabó Kimmel Tamás a  főszereplő, akkor bizton állíthatod, Alföldi előadáson ülsz.

   


  2. Progresszív klasszikusok – eldobtuk a mídert


  Alföldi az utóbbi években számos kötelező olvasmányt, nagy színházi klasszikust vitt színpadra: Madách Az ember tragédiája, BÁNK BÁN junior, Sirály, Hamlet, etc.

  Míg a Mohácsiak és Pintér Béla saját darabokra specializálódtak,  ezzel szemben Zsótér Sándor inkább ősbemutatókra, addig Alföldi a klasszikusoknak szabott új köntöst.

  Ebben a levegős, divatos, trendi és kortárs kosztümben a darabok fellélegeztek. A sokszor olvasott és látott előadásokat hirtelen elkezdtük érteni. Ez pedig felér egy ősbemutatóval.

   

   

  Hamlet


  3. Nincs több szex és meztelenség, mint máshol


  A közhiedelmekkel ellentétben: nem szerepel nagyobb százalékban szex-jelenet az Alföldi rendezte előadásokban, mint más helyütt a fővárosban vagy vidéken, vagy akár a határon túl. És persze az sem mindegy, hogy a mezítelenség öncélú, azaz pornográf vagy van művészi jelentéstartalma. Ha van, akkor bátran tippelj Alföldire.

   

   

  Park


  4.  A nedvek aránya


  Ha az előadás nem nélkülözi a humort, de nem vicceskedő, sem nem szellemeskedő, akkor is jó nyomon jársz. A humor szó eredeti jelentése: nedv. Vidnyánszky és Alföldi színházát talán ez a nedv különbözteti meg leginkább. Míg Alföldiében van humor, Vidnyánszkyé az utóbbi 10 évben mintha elveszítette volna a nedvtartalmát...


   


  Magyar ünnep


  5. Képzelj el egy lakást, a falakon Alföldi rendezte előadásokkal


  Ha a színházi előadás VILÁGA nagyon teátrális, akkor is Alföldi színházzal lehet dolgod. Vigyázat, itt nem a színészek, nem a gesztusok teátrálisak. Alföldi teatralitása a ritkán és kevés helyen elemzett képzőművészeti látásmódjában gyökeredzik. Alföldi előadásai mozgó és beszélő festmények. XXI. századi kortárs összművészet: a látvány, a zeneiség és színház izgalmas egyvelege.

   


  Sirály


  6. Érzéki és érzelmes színház


  Mit lehet a legnehezebben elérni a színházban? Mélyen megérinteni a nézőt, és hitelesen megteremteni az erotikus atmoszférát. Alföldinek ezekhez különös tehetsége van. Nemcsak idén hullottak a könnyek a nézőtéren. És nemcsak idén vibrált a levegő a színpadon. Volt itt sírás, és lesz is még. Alföldinél megtanultuk, hogy sírni jó.

   

   

  Kimaradt valami? Biztos.

  Várjuk a hozzászólásaitokat!

   


  A Színházkolónia segít, melyik az az öt előadás, amire feltétlenül be kelle(ne) jutnod a Nemzetibe>>>


  Ne maradj le: 5 kötelező Nemzeti-előadás

   


  Április 14-én, vasárnap 9 órától válthatók jegyek a Nemzeti Színház jegypénztárában, az Andrássy út 28. sz. alatti jegyirodában, a www.nemzetiszinhaz.hu és a www.jegy.hu internetes oldalon. Mivel ez az utolsó lehetőség, hogy jegyet vásárolj és az előadásokat láthasd, tanácsokat adunk a sorban álláshoz.


  Címkék: erős kézjegy, Alföldi Róbert
  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg