• "Még nézni sem tudom, nemhogy csinálni!" Szubjektív cirkusz-beszámoló

  2014-08-11 11:41:11

  Elfoglalt topmenedzsereknek, kiégett munkavállalóknak kiemelten ajánlott a Fővárosi Nagycirkusz most futó előadása. Az esténkénti 5-10 perces műsorra egy életet edzenek a fellépők!

   

   

   

  Nem tudom elképzelni, melyik biztosító vállalja az artisták életbiztosítását. De az biztos, estéről estére az életükkel játszanak. A bőrüket viszik a vásárra. Hátborzongató érzés, és egyben ámulatra méltó teljesítmény. Aki elégedetlen jelenlegi munkahelyi- és életkörülményeivel, lehet, jól teszi, ha ellátogat a cirkuszba. A fellépők egymás és a feladat iránti alázata elképesztő. Koncentrációjuk félelmetes és példamutató. "Még nézni sem tudom, nemhogy csinálni!" - nézőtársam őszinte megjegyzése pár szóval is jellemzi az előadást. Vele augusztus 6-án láttuk a Fővárosi Nagycirkusz Circus Classsicus c. produkcióját.

   

  Az előadás előtt Graeser József, a cirkusz szakmai vezetője  avatott be a kulisszatitkokba. Ő jegyzi az előadás koncepcióját, valamint ő szerkesztette meg, milyen sorrendben jöjjenek egymás után a számok. Nem mindegy ugyanis, milyen produkcióval fejeződik be az előadás első része, szünet után melyik számmal kezdődik. Fontos, hogy a néző alig várja, hogy folytatódjon a show! A cirkuszban egy percre sincs csend, mozdulatlanság. Mindig történnie kell valaminek a porondon. Sőt, átdíszletezéskor egyszerre több dolog is történik, ilyenkor kellenek az úgynevezett fedő-számok, a bohócok közjátékai. Ez mind-mind régi szabály, és a hatás szempontjából lényeges.


  Hogy lesz valaki cirkusz szakmai vezető? 40 év artistáskodás után, József ugyanis korábban akrobataként dolgozott. "Tudni kell abbahagyni a fellépést. Ha már nem vagy való a manézsba, és nem tudsz teljes erővel kiállni, akkor jobb, ha mással kezdesz el foglalkozni."


  A Circus Classicus c. nemzetközi előadás 5 hónapig fut, augusztus 31-én kerül le a műsorról. Egy héten 4-5 előadás is van, és bizony megtelik a 800 fős nézőtér. Sok a külföldi vendég, az aulában nemzetek nyelvei keverednek, és sok a kisgyermekes család is a nézőtéren. Vannak olyan csimoták, akik másodjára, sőt harmadjára nézik meg az előadást, ők igazi cirkusz-fanok. Mikor sikeres egy előadás? "Ha a nagypapa és az unoka egyaránt jól érzi magát!" - kapjuk meg a választ Józseftől.  Európában reneszánszát éli a cirkusz. Sok szó esik mostanában az újcirkusz műfajáról, ami kerüli az állatszámokat. Ebben a cirkuszi előadást - egy színházi előadáshoz hasonlóan - egy történetbe ágyazódva alkotja meg a rendező. Itt az artisták színészi szerepet is vállalnak, nemcsak a kunszt a lényeg, hanem a színészi játék is nagy szerephez jut. Októberben a Fővárosi Nagycirkuszban a modernebb cirkusz irányzatával fognak kísérletezni, lesz benne állatszám, de jóval kevesebb.  A produkciók ismertetője
  >>>  A németországi Flavio Togni cirkuszból érkezett Hans Ludwig Suppmeier a tigrisidomítás nagymestere. A műsor egy különleges fehér tigris belépőjével kezdődött, utána következett négy nagymacska, akik engedelmesen követték az idomár utasításait.

   

   


  A tigris-szám utáni átdíszletezésről a Bazan Family, a Brazíliából érkező zenebohóc család hallatlan eredményességgel terelte el a közönség figyelmét. Észre sem vettük , hogy leengedték a védőhálót és előkészítették a terepet egy újabb számnak, a kubai levegőakrobatának, melyben a hölgy a hajánál fogva függeszkedik a  kötélen…

   

   

  A kellemes hangú konferansziétól azt is megtudtuk, hogy világsztárok összeszokott kettősét ünnepelhetjük a Fővárosi Nagycirkuszban! Szandra, az elefánt - aki Roger Moore partnere volt a Polipka (Octopussy) című James Bond filmben – a világhírű cirkuszművész Richter Flórián vezetésével lépett a közönség elé. Szandra hátára a szünetben – bizonyos összegért - fel is lehetet ülni, sőt fénykép is készült a ritka alkalomról.

   

   

   

  A Szünet előtt a sztárcsalád Richter Flórián és családja lépett porondra, ők a fiatal hajtásai a nagy cirkuszi dinasztiának.

  VIDEÓ>>>

   

   

   

  A szünet után a magas kötél koronázatlan királynőjét láthattuk The Mednikov's csoporttal. A hölgy 17 év kihagyással tért vissza a levegőbe, most 60 éves, és hihetetlen teljesítménye csodálatra méltó.

  Ahogy a műsorban haladtunk előre, egyre veszélyesebb számok következtek:

   

  A Bazan bohóccsalád két hölgy tagja egyensúlyozó számmal lépett fel. Az erőteljesebb alkatú nővér a fején tartja a vékony, légies testvérét. Ráadásul egy létrán fel-le sétál eközben. Ebben a számban minden benne van, ami a cirkuszt működtetei. A néző fél, hiszen elég egy rossz mozdulat, és könnyen tragédiába sodródik a testvérpár. És a néző egyszerre örül és ámélkodik, lám, mire képes az emberi test!

   

   

  A brazil artista, Super Silva Pókemberhez hasonlóan mászik fejjel lefelé 14 méter magasban, biztonsági háló nélkül, hajmeresztő mutatványokat bemutatva.

   

   

   

   

  Duo Sifolinis 2002 óta dolgozik a műfaj egyik legveszélyesebb műsorszámával, a halálkerékkel. A lélegzetelállító produkcióban a kerekeket 15 méter magasban, biztosító kötelek nélkül hajtják saját tengelye körül. Mindeközben szédítő mutatványokat produkálnak: ugróköteleznek, vagy bekötött szemmel sétálnak a halálkerék külső részén. Micsoda egyensúlyérzék és bámulatos koncentráció kell ehhez!

   

   

  VIDEÓ

   

  Az előadásban A Duo Deszka fiatal tehetséges magyar akrobatái, Lővei Gábor és Mikó Zoltán a Baross Imre Artistaképző végzősei is felléptek. A friss és modern stílusú számuk alapján még sokat hallunk róluk!

   

   


  VIDEÓ

   

  A műsor augusztus 31-ig látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Jó hír a hezitálóknak, igen, a nézőtér légkondicionált!

   

  Jegyvásárlás

  Szerintetek

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg