• Kék tó-díj – Hová kövessük kedvenceinket? A Nemzeti Színház 2013-ban távozó színészei

  2013-09-09 09:00:00

  Mivel a Nemzeti Színház új igazgatója, Vidnyánszky Attila nem tartott meg egyetlen előadást sem az előző évadokból, ember legyen a talpán, aki a negyven fős társulat lépéseit követni tudja. Segítünk, hogy nagyobb eséllyel indulhassatok a Kék tó-díjért: összeszedtük, hol és mely előadásokban láthatjátok a régi nemzetiseket. Cikkünk első részében a távozók lépéseit próbáljuk feltérképezni, egy kis szubjektív emlékezéssel a színészek szerintem legemlékezetesebb nemzeti színházbeli alakításáról.

   

   

   

  A búcsúzó társulat 2013. június


   

  Bánfalvi Eszter – szabadúszó

  Felejthetetlen volt Johannaként. Sajnos, egyelőre színpadon nem láthatjuk, jelenleg filmet forgat. Nagyon reméljük, hogy rátalál egy olyan színház, ahol kibontakozhat tehetsége. Érdemes a Jurányi utca környékén keresni, reméljük, a Dohány utcai seriff műsoron marad még, és részesei lehetünk az előadásnak ősszel is.

   

   

   

  Szent Johanna - Nagy Zsolt, Bánfalvi Eszter

   


  Földi Ádám – külföld

  Nagy szerepe Csongor volt a Nemzeti Színház különleges, bábokat és színészeket ötvöző előadásásban. Nehéz lesz követnünk, külföldre költözik egy időre, pedig kis és nagy szerepben egyformán élvezettel néztük.

   

   

   

  Csongor és Tünde - Martinovics Dorina és Földi Ádám

   

   

  Gáspár Sándor – székesfehérvári Vörösmarty Színház

  Aki látta A velencei Kalmárt, sem az előadást, sem Gáspár Sándor Shylockját nem fogja könnyen felejteni. Ettől az évadtól a székesfehérvári színház csapatát erősíti, első szerepe az Indul a Bakterház Bakterja lesz, bemutató szeptember 20. Ezen kívül az Orlai Produkciós Iroda Jadviga Párnája című előadásában is szerepel, amelyet legközelebb a százhalombattai (szeptember 11.) és a szekszárdi művelődési házban (október 10.) láthatunk.

   

  Hevér Gábor – Vígszínház

  Számos feledhetetlen alakítása közül nálam egy hajszállal az Egyszer élünk Imréje nyer, főleg az előadás utolsó pár perce miatt. A társulat egyik legaktívabb színésze, a Vígszínházban első bemutatója Saint Just szerepében a Danton halála lesz, október 25-én (előbemutatók: október 23-24.). Ebben a darabban egyébként számos volt nemzetis színésszel fog együtt szerepelni és volt direktora, Alföldi Róbert rendezi. Szintén a Vígben a Túl a Maszathegyen Büdös Pizsamázójaként is láthatjuk, jelenleg nincs időpont a műsorban. Az Átrium Filmszínház őszre ütemezett bemutatói között is megtalálhatjuk, az Igenis, Miniszterelnök Úr! címlapján szerepel Alföldi Róberttel, az előadás rendezője pedig Znamenák István.

   

   

   

  A velencei kalmár - Gáspár Sándor és Hevér Gábor

   

   

  Kulka János – Katona József Színház

  Egy ilyen remek színésznél különösen nehéz egy alakítást kiemelni, de nálam a Lear király mindent visz. Első sorból feledhetetlen! Őt a Katona József Színház színészeként már egy tavalyi bemutatóban is láthattuk, a Nép ellensége című előadásban Peter Stockmann szerepét alakítja az áprilisi bemutató óta. Az előadás legközelebb október 22-én látható. Anyaszínházában egy 2014. április 26-ra tervezett bemutató színlapján is szerepel, Samuel Beckett: Godot-ra várva című darabjában. Július 4-én mutatta be az Orlai Produkciós Iroda a Hyppolit, a lakájt a Belvárosi Színházban, ahol a címszerepet alakítja, jelenleg nincs kitűzött időpont. Kulkát nem lesz könnyű követni, változatos helyszíneken lesz megtalálható: szerepel például a Centrál Színház tervezett bemutatójában, a Chicagóban is. Időpont még nincs, az évadkezdő társulati ülésen elhangzottak szerint nem csak Kulka, hanem Stohl András, és még régebbi nemzetisként Schell Judit is látható lesz a darabban. Egy nagyon érdekes esemény keretében is látható lesz: a Szépművészeti Múzeum 12 festmény, 12 irodalmi szöveg, 12 színész című programjának keretében Esterházy Péter szövegét olvassa fel egy Goya-festménynél. Premier: szeptember 26., az este folyamán a továbbra is a Nemzetiben maradó Udvaros Dorottyával is találkozhatunk. A Radnóti Színházban Krizsó Szilvia Libikóka című sorozatában is látható lesz, az október 30-i előadás két vendége Závada Pál író és Kulka János lesznek.

   

  László Attila – szabadúszó

  Erős karakterszínész, kedvencem a Fösvény Jacques-ja volt. Jelenleg forgat, aztán hosszabb időre elutazik, sajnos ebben az évadban valószínűleg nem fogjuk színpadon látni.

   

   

   

  Mein Kampf - László Attila, Mészáros Piroska és Mátyássy Bence

   

   

  László Zsolt – székesfehérvári Vörösmarty Színház

  Gazdag repertoárból lehet válogatni, de nálam Lucifer az egyértelmű befutó. Székesfehérvári bemutatói egyelőre nem ismertek, de más színházakban rendszeresen láthatjuk az évad során. Június 29-én mutatták be a Szív hídjai című előadást, amely ősztől a Belvárosi Színházban fut tovább, következő időpont: szeptember 19., partnernője Udvaros Dorottya. A Vígszínház Danton halála című előadásában Robespierre-t alakítja, bemutató október 25-én. A Pesti Színházban is látható A vágy villamosa című előadásban, amelyben Stanley lesz. Az előadást eredetileg 1999-ben (!) mutatták be a Budapesti Kamaraszínházban. Az idei első időpont: szeptember 21.

   

  Makranczi Zalán – székesfehérvári Vörösmarty Színház

  Tőle talán a Lear király Edgarja volt a kedvencem. Érdekesség, hogy Székesfehérváron ugyanebben a darabban a másik testvért, Edmundot formálja meg. Saját kérésére csak két bemutatóban szerepel a Vörösmarty Színházban, az évad elején és a végén, közte pedig Budapesten dolgozik majd. Hogy mit, azt egyelőre nem tudjuk, de remélhetőleg lesz hová utánamennünk.

   

   

   

  Egyszer élünk - Radnay Csilla és Makranczi Zalán


   

  Marton Róbert - szabadúszó

  Legjobban a Tizenkét dühös emberben szerettem, de őt is bármikor szívesen nézem színpadon. Nem szegődött színházhoz, jelenleg a RaM Colosseumban szerepel az Alföldi Róbert rendezte Kőműves Kelemen című előadásban, több távozó és maradó nemzetissel együtt. Következő időpont: szeptember 22.

   

   

   

  Egy elsurranó patkány - Murányi Tünde és Marton Róbert

   

  Mészáros Piroska – szabadúszó

  Jelenleg az Átrium Filmszínházban szerepel Martin McDonagh: Vaknyugat című darabjában, Alföldi Róbert mellett. Következő időpont: szeptember 14.

   

  Molnár Piroska – Thália Színház

  Az Én vagyok a Te című előadásban feledhetetlen volt, bár hosszan sorolhatnám remek alakításait. A Thália Színházba szegődött, ahol az évadnyitón elhangzottak szerint szeptembertől átveszi Mme de Champrine szerepét az Esküvőtől válóperig című bohózatban – bár a színlap még nem mutatja a változást (következő időpont: szeptember 17.). Első bemutatója a színházban az október 5-ére tervezett Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban című előadás lesz, ahol a házvezetőnőt fogja alakítani. Korábbi bemutatói közül a Kolibri Színház Bors néni (szeptember 23.), az Örkény Színház Macskajáték (október 1.) és a Belvárosi Színház A nagy négyes (október 19.) című előadásaiban szerepel.

   

   

   

  Én vagyok a Te - Molnár Piroska és Znamenák István

   

   

  Murányi Tünde – szabadúszó

  Dolly Hamma az Orfeusz alászáll című előadásból. Tünde nem szerződött színházhoz, sajnos egyelőre jövőbeni tervei nem ismertek.

   

  Nagy Zsolt – szabadúszó

  Nem legnagyobb szerepe, de tőle kedvencem a Szent Johannában Vaucouleurs várkapitánya volt. Ebben az évadban szabadúszó, jelenleg az Örkény Színházban próbálja a Zsótér által rendezett Meggyeskertet, ahol a kupec szerepét fogja alakítani. Ebben az előadásban Znamenák István is szerepelni fog. Bemutató: október 12-én. Egyes hírek szerint A jég című előadás jogait Munduczó Kornél visszavásárolta, így a Proton Theater repertoárjában játsszák tovább, remélhetőleg ebben is láthatjuk ismét.

   

  Péterfy Bori - szabadúszó

  Az Orfeusz alászáll Bori nélkül már nem volt ugyanaz. Nem szerződött színházhoz, jelenleg a Kramer kontra Kramer című előadásban látható az anya szerepében. Következő előadás: október 18.

   

   

   

  Orfeusz alászáll - Péterfy Bori és Szabó Kimmel Tamás



  Radnay Csilla – székesfehérvári Vörösmarty Színház

  Csilla mindenben remek, de számomra legemlékezetesebb a Bánk Bán – junior - Melindája. Jelenleg ő Anna, a befalazott feleség a RaM Colosseum Kőműves Kelemen című előadásában, következő időpont: szeptember 22. Látható még a Centrál Színház New York-i komédia című előadásban, Juliet szerepében – vigyázat, kettős szereposztás, váltótársa Ágoston Katalin. Ebben az előadásban az egyik főszerepet Básti Juli alakítja. Következő előadás: október 31, de az aznapi szereposztás nem szerepel a honlapon.

   

  Stohl András – Vígszínház

  Stohl Mephistoként emlékezeteset alakított – bár az egyeztetések még zajlanak, ha szerencsések vagyunk, novembertől újra láthatjuk a Vígszínházban ebben a szerepben. Anyaszínházában első bemutatója a Danton halála lesz, október 25-én, ahol a címszerepet fogja alakítani. Láthatjuk még a Víg Zöld kilences című előadásában is, ahol az egyiptomi alkirályt alakítja, legközelebb október 12-én. Ő alakítja a címszerepet a RaM Colosseum Kőműves Kelemen című előadásában, következő időpont: szeptember 22. A Centrál Színház Illatszertár című előadásában kettős szereposztásban játssza Asztalos úr szerepét, legközelebb október 29-én. Szintén ebben a színházban alakítja az egyik főszerepet a Jó zsaru – rossz zsaru című előadásban, következő időpont: október 27. Még mindig, Centrál, az egyik tervezett bemutatóban, a Chicagóban is szerepelni fog, a bemutató időpontja még nem ismert.

   

   

   

  Egyszer élünk - Kulka János, Martinovics Dorina, Szatory Dávid és Stohl András

   

   

  Szabó Kimmel Tamás – szabadúszó

  Az Orfeusz alászáll Val Xavierjaként nemcsak Udvarost, engem is hamuvá égetett. Tamás jelenleg forgat, és egy korábbi interjú szerint az év vége felé „négyen-öten összeállunk, főnök és igazgató nélkül, közösen csináluk valamit, ami több budapesti színpadon is látható lesz”. Izgatottan várjuk.

   

  Znamenák István – Örkény Színház

  Znamenák az Isten – legalábbis az Én vagyok a Te című előadásban, amelyben remekelt. Az Örkény Színházban rendkívül aktív lesz, a színház valamennyi, szereposztással már rendelkező bemutatójában szerepel. Májusban előbemutatóját tartották A kék angyal című előadásnak, sajtóbemutatója október 16-án lesz. Október 12-én mutatják be Csehov: Meggyeskert című darabját, amelyben egy földbirtokost fog játszani. Novemberre tervezett a Csoda és Kósza című hangjáték gyerekeknek, és december 20-tól láthatjuk majd a Mohácsi testvérek által adaptált A képzelt betegben, Béralde szerepében. 2014. január 10-én mutatják be az Anyám tyúkja című előadást, amelyben a magyar irodalom kötelező verseit hallhatjuk majd a társulat előadásában. Rendezni is fog, az Átrium Filmszínház őszre tervezett bemutatójaként az Igenis, Miniszterelnök Úr! című előadást fogja színpadra állítani, volt kollégáit is rendezve.

   

  Alföldi Róbert – szabadúszó

  Élete legjobbját adta az Angyalok Amerikában című előadásban. Saját bevallása szerint évekre előre be van táblázva. Színészként jelenleg az Átrium Filmszínházban alakítja Welsh Atya szerepét Martin McDonagh: Vaknyugat című darabjában, következő időpont: szeptember 14. Az Átrium Filmszínház őszre tervezett bemutatójában, az Igenis, Miniszterelnök Úr! című előadásban is fog játszani. Jelenleg a RaM Colosseumban fut rendezése, a Kőműves Kelemen című előadás, következő időpont: szeptember 22. Legközelebb október 25-én a Vígszínházban állítja színpadra a Danton halálát, három volt színésze közreműködésével, majd 2014. májusában a Platonovot fogja rendezni a Radnóti Színházban. És persze ha a sors úgy akarja, utolsó nemzeti színházbeli rendezését, a Mephistót is láthatjuk majd a Vígszínházban novembertől.

   

   

   

  Angyalok Amerikában - Alföldi Róbert, Udvaros Dorottya, László Zsolt és Szabó Kimmel Tamás

   

   

  Szerző: Hornett Ágnes

  Szerintetek

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg