• Serafine kiemelt televíziós ajánlója # 3. hét Jordán 70

  2013-01-18 08:00:00

  Sok műsor van a tévében. De kevés az igazán jó. Ám minden héten van legalább egy, amit nem érdemes kihagyni. Serafine kiemelt tévéajánlója következik, amely a szombati Jordán Tamás József Attila estjét veszi górcső alá.

   


   

  Jordán Tamás az irodalomszerető közönség körében nagy sikert aratott József Attila műveiből összeállított önálló estjeivel is.

  Kaposváron a versekből, Pesten a Radnótiban a Szabad ötletek jegyzékéből állított össze önálló estet Amit a szívedbe rejtesz címmel.

  A Szólt az ember című előadás a Sebő Ferenccel való közös munka gyümölcse. Kecskemét, Szombathely és Budapest mind-mind helyszíne volt már a nagy sikerű előadásnak. Játszották a Pinceszínházban, a budapesti Katonában, és a Radnótiban is, 2013. január 15-én a Nemzeti Színházban tekinthető meg. Hangoskönyv is született a Kossuth kiadó gondozásában József Attila versei címmel szintén Jordán előadásában.

   

  Fehér György pályáját, Jordánéhoz hasonlóan elkíséri a költő versei iránti szenvedély.


   

   

  A Balázs Béla-díjas operatőr nevéhez fűződik József Attila műveinek és életútjának televíziós feldolgozása. Olyan remek alkotásokat köszönhetünk neki, mint az 1981-ben készült József Attila-versek című tévéfilm, a József Attiláról kortársai című tizenkilenc részes dokumentumfilm sorozat, amely 1981 és 1983 között született, illetve az 1992-ben megalkotott József Attila: Szabad ötletek jegyzéke két ülésben című munkája.

   

  Jordán Tamás ezt az emléket idézi fel a televíziós munka kapcsán:

  „Amikor lement a televízióban a Fehér Gyuri által készített József Attila-összeállítás, kaptam Gábor Miklóstól egy négyoldalas, kézzel írt, elragadtatott levelet. Azt írta, úgy érzi, nem fog verset mondani ezek után.”

   


   


  Edelényi János és Fehér György ötrészes József Attila műsorát csak nagy késéssel mutatta be a Magyar Televízió. Az eredeti negatívot a film elkészülte után megsemmisítették, de Eszlári Bea vágó megmentette a munkakópiát, így maradt fent a felvétel. Itt részletet láthatunk a műsorból.

   


  Miért igazán különleges a Jordán-féle színházi József Attila est?

  Jordán szavait idézve:


  „2013. január 15-én töltöm be a 70. életévemet. Az ezt megelőző szombaton, január 12-én szeretném ismét előadni pályafutásom egyik (ha nem a legjelentősebb) estjét; a József Attila pszichoanalitikus naplójából készült Szabad-ötletek jegyzékét. Ez az előadás nekem egy „ajándék, mellyel meglepem … magam magam”.

   

  A Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben József Attila személyes vallomása magáról, kétségeiről az elveszettségéről, valamint mérhetetlen szeretetvágyáról. Egyúttal mindannyiunk szorongásait, vágyait is feltárja brutális őszinteséggel, lehetetlenné téve a szégyenlős elfordulást. Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését, kérem, hogy születésnapi ajándékként lepjen meg engem jelenlétével.”


  Ha másként nem, tehetjük mindezt a képernyő előtt szombat este:

   

  01.19. szombat

   

  22:40, Szombat (január 19.), m2
  József Attila-versek
  Jordán Tamás műsora

   

  Jordán Tamás József Attila verseinek értő szerelmese, az ő tolmácsolásában a költő újabb és újabb arcait fedezhetjük fel. A műsorban hallható versek: Tanítások; Balga költő; Erősödik; Kertész leszek; Hét napja; Tiszta szívvel; Anyám meghalt; Proletárdal; Levegőt; Elégia; Születésnapomra; Ars poetica; Csak az olvassa; Hazám; A bűn; Le vagyok győzve; Karóval jöttél; Talán eltünök hirtelen...; Ime hát, valamint részletek Schubert: Téli utazás című dalciklusából.


  A kiemelt ajánlót E. Tóbiás Sára készítette.

   

   

  VIDEÓK


  József Attila versei: I. rész: Balga költő 2

  Az 5. perctől mond Jordán Tamás verset.

   

   

  József Attila versei: III. Eszmélet 1

  01.10-től a fiatal Jordán Tamás mondja József Attila Iszonyat c. versét.

   

   

  Láttad már Jordán Tamás Szabad ötletek c. estjét?

  Milyen élményed fűződik hozzá?

  Várjuk a beszámolód  a cikk alatti kommentben!  Címkék: jordán 70
  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg