• Ide nekünk az oroszlánt is!

  2013-04-15 09:08:01

  Továbbra sem kell lemondanod a brit színházi élet változatos és színvonalas darabjairól, mert áprilisban folytatódik az Uránia színházi közvetítés-sorozata. Az egy-két mondatos ismertetőkhöz hozzátettünk 5-5 érdekességet.


   


   

  A Globe Színház vetítéssorozata

  "Tizenhetedik század, magyar felirattal."

   

  • 2013. április 23. kedd 19.00

  Shakespeare: Minden jó, ha a vége jó

  Idén Magyarországon is (angol nyelvterületen kívül először!) részesei lehetünk Shakespeare Globe Színházának anélkül, hogy utaznunk kellene. Átérezhetjük a 17. századi színház atmoszféráját, ráadásul magyar felirattal!


  Az egykori, azóta megsemmisült Globe Színház mintájára, az eredeti helyszíntől nem messze épült fel Shakespeare új színháza, a korabeli nézőtérnek megfelelően szabad ég alatt. Ez az épület ad otthont a mester, illetve kortársai klasszikus darabjaihoz.

  Áprilisban Shakespeare egyik közkedvelt, ám ritkábban játszott szerelmi történetét tekinthetjük meg korabeli díszletekkel és csodálatosan szép jelmezekkel színpadra állítva. A darab főszereplője a varázslatosan szép, okos és rokonszenves Heléna, egyike az író erős és tudatos központi női karaktereinek, akik a szerelem kedvéért nem ismernek lehetetlent. A szerelmes Heléna mindent megtesz annak érdekében, hogy elnyerje a szeretett férfi (egyben férje) szerelmét. A férfi a király parancsának engedelmeskedve feleségül veszi Helénát, azonban a szívét nem hajlandó megnyitni iránta. A lány azonban nem adja fel, és ahogy az romantikus komédiához illik: minden jó, ha a vége jó.

   


   

   

  • 2013. május 7.  kedd 19.00

   Shakespeare: Sok hűhó semmiért


  "Színházi közvetítést nézni a Globe Színházból több okból is nagy élmény. Először is, Shakespeare eredeti szavait hallhatjuk, és bár a négyszáz éves nyelvezet megértése helyenként nem könnyű – főleg, mivel nagyon gyors, pergő poénok követik egymást –, szellemessége és változatossága lenyűgöző. Másodszor, a különleges élmény a Globe, Shakespeare régi színházának, nem hagyományos elrendezéséből adódik. Ami akkoriban természetes volt, hogy nincs függöny, a nézők közé nyúlik a színpad és díszlet sincs (bár ilyen gyönyörű színházban kinek is kellene bármilyen díszlet?), az nekünk most nagy újdonság..."

  Olvasd tovább a beszámolónkat!

   

   

  • 2013. május 30. csütörtök 19.00

   Marlowe: Dr. Faustus


  Májusban újra látogatást tehetünk Shakespeare klasszikus Globe Színházába, ezúttal a mester kortársának, Christopher Marlowe-nak legnépszerűbb darabját, a Dr. Faustust tekinthetjük meg.

   

  „Kit” Marlowe egy idős volt Shakespeare-rel, azonban még 30 éves kora előtt, rejtélyes körülmények között meghalt. A kor egyik legnépszerűbb szerzőjének életét és halálát is sok titok övezi, számos legenda kering róla, többek között tartották már kémnek, eretneknek, mágusnak, párbajhősnek és hamisítónak is.

     A Dr. Faustus alapját ugyanaz az 16. századi könyv képezi, amin Goethe Faust című műve is alapul. Az ismeretlen szerzőtől született, eredetileg német nyelvű írás Johann Georg Faust életét követi, melynek első dramatizált verziója volt Marlowe műve. A darabot a kritikusok a legkiemelkedőbb Shakespeare előtti drámának tartják. Dr. Faustus, a kielégíthetetlen tudásszomjtól és hatalomvágytól szenvedő tudós nem tud ellenállni a kísértésnek és lepaktál az ördöggel: a mágia elsajátításáért, használatáért és a világ feletti uralomért vállalja, hogy elkárhozik, azaz a lelkét az Alvilág urának adja.

   


  A Globe Színház 2011-es előadása talán a valaha volt leglátványosabb adaptációja Marlowe művének: ember nagyságú bábok, hatalmas sárkányok, pirotechnika és vásári mutatványosok teszik szórakoztatóvá az egyik legismertebb drámai történet befogadását.

   


   

  Az ajánlót Hornett Ágnes készítette.

   

   

  A Londoni Nemzeti Színház közvetítései

   

  2013. május 17. péntek 19.00

  James Graham: This House

  Az író, James Graham lecsupaszítja a politikát egészen az azt működtető gépezetig. Darabja 1974-ben játszódik, az angol parlamentben, ahol a kisebbségben lévő bal oldali kormány ragaszkodik hatalmához. Két csapat küzd egymással, kisebb pártoknak udvarolva és saját képviselőiket berángatva a törvényhozásba, akár sebesülten vagy részegen, minden lehetséges eszközzel.

  A The Guardian szerint a darab „egy klasszikus sportmérkőzés leírása, a 70-es évek politikájának öltönyeibe és barkóiba öltöztetve.” A Telegraph kritikusa szerint „Graham lenyűgözően magabiztos beszámolóját az ambíció és az idealizmus kompromisszumos keverékéről, amely bármely korszak politikáját jellemzi, gyönyörűen szolgálja Jeremy Herrin tökéletes rendezése, a példamutatóan szellemes és emberi alakítások és az élő zenekar élesen találó zenei kísérete.”


   

   

  2013. június 13. The Audience


  A királynő által tartott heti kihallgatásokat Jim Callaghan (miniszterelnöksége 1976-1979 között tartott) így összegezte: „Amit az ember kap, az barátságosság, nem barátság.” Mivel ezekkel a beszélgetésekkel kapcsolatban mind a királynő, mind a miniszterelnökök titoktartást fogadtak, az író Peter Morgan csupán találgat, miről eshetett szó. A darab érdekessége, hogy Tony Blair hiányzik a kihallgatott miniszterelnökök közül.

  A Daily Mail kritikusa szerint: „Mindenekfelett, amit ez az új darab tökéletesen világossá tesz, hogy ezek a beszélgetések többek voltak csupán csevegésnél. Nem kellemetlen rituálék – sem az elfoglalt miniszterelnöknek, sem az uralkodónak, aki már mindent látott. Mindkét félnek fontosak, és ezáltal fontosak nekünk is.”

   


   

  Az ajánlót Moharos Réka készítette.

   


  Címkék: Uránia
  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg