• Bujtor 70 lenne Emlékblog

  2012-05-01 22:33:10

   

   

  Ha élne, idén május 5-én ünnepelné 70. születésnapját Bujtor István. 2009 szeptembere óta sajnos már nincs közöttünk, a Mennyei Páholy tagja. Egy fiatalkori interjúval emlékezünk felejthetetlen alakjára.

   

   

   

   

  27 kérdés Bujtor Istvánhoz
  Nők lapja 1969. XI. 8.


  1.    Először mondja el a személyi igazolványát. Családi és utóneve?
  Frenreisz István.  2.    Születési helye és ideje?
  Budapest, 1942. május 5.  3.    Anyja neve?
  Gundel Katalin.  4.    Szakképzettsége?
  Okleveles közgazdász.  5.    Legmagasabb iskolai végzettsége?
  Közgazdasági Egyetem, külkereskedelmi fakultás.  6.    Színművészeti képesítése?
  Nincs. De mondom tovább is: 182 centi, súlyom 80 kiló, fejalkatom hosszúkás, szemem, hajam színe barna, állampolgárságom magyar, büntetve nem voltam, remélhetőleg nem is leszek.  7.    Hallhatnék közelebbit a családjáról?
  Apám, dr. Frenreisz István belgyógyász, anyám a híres étteremtulajdonos Gundel Károly lánya. Én édesanyám második házasságából születtem. Féltestvérem Latinovits Zoltán az elsőből. De Zoltán nálunk nevelkedett a Ferenc krt 1. szám alatt: ő tizenegy évvel idősebb, így testvérpajtásságról, közös játékokról szó se lehetett; gyeremekkorunkban mégis ugyanazt a levegőt szívtuk mindketten; ha beleszimatolok az emlékeimbe, a Gundel-étterem finom pörköltszagát és az orvosi rendelő éter illatát és a bérház füstjét érzem az orromban.  8.    A természetében tart-e rokonságot Latinovits Zoltánnal?
  Én masszívabb alkat vagyok. Nem hiába, a válogatott kosárlabda keret tagja voltam. Nekem vödörszám hordhatják a fejemre a szemetet, meg sem rázkódom- de ha egyszer kijövők a sodromból, akkor baj van, akkor törik az ablak, beszakad a kocsmaasztal. Persze, az ilyen kiborulásokat magam bánom meg a legjobban.  9.    Több testvére nincs?
  De van egy öcsém is. Frenreisz Károly, a Metro együttes basszusgitárosa.  10.    Hol lépett fel először?
  A Ferenc körúti bérház harmadik emeletén. A gangon. Mi, négy-öt éves srácok, színházat játszottunk, Zoltán, a „nagyfiú”, meg amolyan szürke zseniként irányított bennünket.

   

  A felvétel 1962. szeptember 17-én készült, amikor Bujtor István a Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója volt:

   

   

   

   

   

   

   
  11.    Mi döntötte el, hogy pályát változtasson?
  Máriássy Félix főszereplőt keresett a Karambol című filmjéhez. Így jutott az egyetemi kultúrcsoporthoz. Ötszáz jelentkezőt hallgatott meg. S végül engem szúrt ki a masszából.

   

   

   

  Szabó Évával a Karambol c. filmben

   

   

   
  12.    Hány filmben szerepelt?
  Karambol, Déltől hajnalig, Hamis Izabella, Fiúk a térről, Csend és kiáltás, Az oroszlán ugrani készül, Szemüvegesek… Igen, kábé 10-12 filmben játszottam eddig.  13.    Melyiket szerette legjobban?
  Talán a legutolsót, a Szemüvegeseket. Végre egy hős, akinek feje is van. Nem „menő” fej, hanem gondolkodó. Addig kivétel nélkül izmos bumburnyákokat domborítottam. Ifjú izompacsirtákat, akik jól megtermett testükben rendkívül kis agyvelőt és kötélidegeket cipelnek. Már kezdtem belefáradni ebbe az erőbe. De Simó Sándor filmjében bejött az első értelmes, normális ember.  14.    Színházi eredményei?
  A József Attila Színház tagja vagyok. Ott kitűnő a kollegiális szellem. Amikor az új öltözősor épült, férfiak, nők, befutottak és kezdők ugyanabban a teremben öltöztek-vetkőztek. S e cigányvilág végén egy kicsit mindannyian visszasírtuk a közös vircsaftot. Ez igen nagy szó. Főleg annak a szemében, aki ismeri a színházat. Egyébként, ami engem illet, több szerepet játszottam, de ceruzakoptatásra érdemes alakításom még nem volt.  15.    Színház vagy film?
  Darvas Iván éppen az Ön interjújában mondta: a film neki csak pénzkereseti alkalom. Én nem vagyok Darvas Iván. Nincs hátterem tehát a kategorikus vallomásokhoz. Meg különben is, a film-műfajban futottam ki először a pályára, ott kaptam az első labdát. Szeretem a filmet, hiszek benne, élvezem a lehetőségeit. Számomra nagy megnyugvás, hogy egy-egy rendező kezére bízhatom magam, az elkövetett hibákat helyrehozhatom, s a szeletekből kivágott figurát oly sokféleképpen rakhatják össze a hátam mögött. Mindig izgalommal várom, mi lesz belőlem, mire elkészülök.

  16.    Hogyan fejleszti színészi tudását?
  Sajnos, nem eléggé. Ennek tíz százalékban a lustaság, kilencven százalékban az időhiány az oka. Hajnalban kelek, éjszaka dőlök le a párnámra.  17.    Ön szerint hagyják-e érvényesülni a fiatalokat?
  Kell, hogy hagyják. Fiatalokra mindenütt szükség van. Major tamás, bármilyen kiváló művész, nem játszhat kamasz szerepeket.  18.    Létezik-e a színművészetben is „új hullám”?
  Lehetséges. Nem tudok róla.  19.    Mi a véleménye általában a fiatalokról?
  Szerintem nem minden ügyüket kell a Magyar Tudományos Akadémia tanácsa elé vinni. Ez ostobaság lenne. A tekintélyrombolás legbiztosabb módja az állandó retirálás, visszakozás, engedmény. Tíz éve még minden farmer nadrágot kipécéztek. De hovatovább megérjük, hogy Lukács György is farmerben fog járni. Főleg külsőségekből nem szabad parlamenti kérdést csinálni. Lehet, hogy a fiatalok hajzata tovább nő, s holnap már a hátuk közepét veri. De hát fontos ez? Szerintem a felnőttek is hibásak, hogy a fiatalok az erkölcsöt „titokban” csinálják. Zugban művelődnek, terveznek és hisznek valamit. Azt a sörény frizurát egyébként a borbély 10 perc alatt levágja.  20.    Ki a színész eszménye?
  Két nevet említenék: James Deant és Czibulszkyt. Dean a modern fiatalság előképe volt. Olyas szerepet játszott, mint később a Beatles-ék. Beleboxolt a dologba, most már pályán van az ügy. De a tehetsége is remek volt. Czibulszky meg ugyanazt a vonalat vitte tovább, talán kisé intellektuálisabb formában. Andzrej Vajda a Hamu és gyémánt felvételei előtt két hétig csak Dean-filmeket vetített neki, hogy beletanuljon a stílusba. Különben mindketten fiatalon, tragikus körülmények között pusztultak el. Valahogy ez is szerepükhöz tartozik.

   

   

   

  - A Budapesten, 1969. március 17-én készült képen Bujtor Istvánt Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó oktatja-

   

   

   
  21.    Mit tart a színházi világ leggyarlóbb hibájának?
  Erre nem felelek. A színház, a függönytől befelé szűk családi közösség. Ügyei-bajai csak a családtagokra tartoznak. Meg aztán a „bennfentes” nyilatkozatokat később el szokták ferdíteni. Egy ismert professzor esete jut eszembe. Az öregúrnak ellopták a kabátját, a tolvajt nemsokára nyakon csípte a rendőrség, de a kárvallott megtiltotta, hogy a nevét kiírják az újságba. Ezt mondta: két év múlva az emberek csak arra emlékeznének, hogy X. Y. professzor benne volt valami kabáttolvajlásban.”  22.    Nős?
  Még nem. De hamarosan pórázra kerülök.  23.    Mi bosszantja leginkább?
  Ha kikap a Fradi.  24.    Hány szerelmes levelet kap havonta?
  Nem dicsekszem.  25.    Válaszol is rájuk?
  Ritkán.  26.    Melyik volt a legmulatságosabb levél?
  Egy kislány randevúra hívott a Pálma-cukrászdába. Persze, nem mentem el. Azután új levél jött, új terminussal. De akkor is hiába várt. Folytassam? A levelek egyre hosszabbak és ridegebbek lettek. Míg az utolsó így kezdődött: „Bujtor úr! Vegye tudomásul, hogy csalódtam magában. Azt hittem, férfival van dolgom…”  27.    És most cseréljünk szerepet. Nincs valami kérdése hozzám?
  Kérdésem nincs, csak kérésem. Két éve kaptam az unokatestvéremtől egy NSU – Prinzet. Most lakást szeretnék venni az árából. Ha megírná, hogy Bujtor István színművésznél egy alig használt, jó karban lévő gépkocsi eladó…


  Galsai Pongrác interjúja

   

  Időugrás- Bujtor, ahogy mi ismertük. Tihanyban 2004. június 14-én készült képen Bujtor István a tihanyi szabadtéri játékok vezetője egy vitorlást vezet, miután tájékoztatót adott a tihanyi szabadtéri játékok programjairól:

   

   

   


   

  Forrás: OSZMI

  Fotó: fmh.hu


  Címkék: Bujtor István, Máriássy Félix, Latinovits Zoltán
  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg