• Befogadó színházak # 2.

  2014-02-27 19:11:13

  Folytatódik a színháztörténeti sorozatunk. Februárban a fókusz a befogadó színházakon van. A Szkéné - a befogadó színházak doyenjének története után, következzenek a fiatalabb intézmények a múltból és a közelmúltból.
  Az egyszer kipróbált jó - természetessé válik

  Tavaly nyáron, amikor búcsút vettünk az Alföldi-féle Nemzetitől, többen is elhatároztuk, hogy a következő évadban a független társulatokat fogjuk figyelemmel követni. Ha már Alföldi (újra) nyitottá és éhessé tett bennünket a kortárs színházra, ne mondjunk le erről.

  A független társulatokat jellemezően a befogadó színházakban kell keresni. A befogadó színházak, éppúgy mint a független színházi csoportok - elvileg - pályázati támogatással tartják fenn magukat...

   


   

  Új helyek, régi stábok és kipróbált receptek


  Ha a ma színházrajongóit kérdezzük, soroljanak fel két fővárosi befogadó színházat, lehet, éppen a két legfiatalabbat sorolják: Átrium és Jurányi. Nyilván nem véletlenül, hiszen ezek a helyek rövid idő alatt felírták magukat a budapesti kulturális élet palettájára. Mindkét szervezettel már a nyitáskor készítettünk interjút, ezeket itt olvashatjátok el.

  Átrium >>>


  "Akik jelenleg a belvárosi kisebb színházakba, illetve az igényesebb – de nem sznob! – szórakozóhelyekre járnak, azoknak az Átrium előadásai és klubrendezvényei is tetszeni fognak. A hely nívós, de nem merev, fiatalos, de nem egy dühöngő. Ha valakit a színházi előadások érdekelnek, nagy élmény lesz betérnie a háromszáz fős nézőtérre, akiknek pedig az esti könnyűzenei rendezvények mozgatják meg a fantáziáját, a klub-részen érezheti magát felszabadultan jól."

   

  Melyik filmet vetítették a 2010. november 26-i megnyitáskor?

  A válasz a sok képes cikk utolsó mondatából kiderül>>>


   

  Jurányi, az új irány>>>

   

  "Nincs jellegzetes Jurányiba járó ember, talán ez nehezíti is kissé a portásaink dolgát (nevet). Nagyon örülünk, ha nem csak az értelmiségi színházba járó, illetve design- vagy egyéb érdekességek iránt érdeklődő fiatalok vagy Tantermi Színházi projektünket figyelemmel követő iskolások jönnek hozzánk, hanem idősebbek, kismamamák és családok is meglátogatnak."


   

  Hova jártunk azelőtt, mielőtt ezek a helyek léteztek volna?

   

  A Szabó György gründolta posztindusztriális hely nagyon hamar egyéni arculatot nyert, határozott, markáns műsorpolitikájának köszönhetően.

  A Trafó volt az a hely, ahol az első újcirkusz előadásokat láthattuk.

  Az előadások igényessége mindig szavatolt volt.

  Igaz, magyar társulat elvétve lépett itt fel hosszú évekig, ezért többen kritizálták is a vezetést…

  A Trafóba járni a 2000-es évek elején olyan volt, mintha minden egyes este elrepültünk volna Európába. A trafonauták ( értsd a Trafó-rajongók) nagy örömére kisebb vargabetű (?) után ismét Szabó György lett a menedzser-igazgatója az intézménynek!

   

  • És ott volt a Merlin is!

   

  A Merlin Színház Budapest központjában, a Deák Ferenc térhez közel, a Gerlóczy utca 4. szám alatt működött. Az art deco stílusú, patináns épület régen trafóházként üzemelt.

   

  A Merlin Színházat 1991-ben alapították, kezdetektől fogva befogadó színházként működött. Emellett ő adott teret magyarországi angol nyelvű színjátszásnak is. A sikeres magyar produkciók mellett számos külföldi előadóművésznek és társulatnak adott otthont. A Merlinben lehetett többek között a szentpétervári Derevo Színházat rendszeresen látni.

  A színház igazgatói voltak:

  Márton András (1991-1992)
  Lázár Kati (1991-1994)
  Jordán Tamás (1991-2003)
  Magács László (2003- 2010)


  • MU Színház

   1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17.
   (a 4-es villamos Fehérvári úti végállomásánál)


  Miért ez a név? Honnan ered? Nem, nem rövidítés, ez egy létező szó, olvasd el a jelentését >>>

   

   

  „Hogyan is lett a lágymányosi Kőrösi József utca jellegtelen pártházából, aztán közösségi házából a MU SZÍNHÁZ, a 90-es évek óta a hazai alternatív színjáték, tánc, zene - mondjuk ki bátran a csontig rágott szót pejorálás nélkül: összművészet - egyik legfontosabb fellegvára?” A válasz egyszerű: Leszták Tibor elképesztő kitartásának és munkájának köszönhetően.

  A MU 1998-ban indult, így immáron 22. éve működik a főváros XI. kerületében. Befogadó színházként működő intézmény számos színházi, táncos, képzőművészeti, zenei, irodalmi alkotónak biztosított már megmutatkozási és játszási lehetőséget.

  Leszták Tibor 2008 decemberében meghalt, a művészeti vezetést Erős Balázs vette át.


  Búcsú Leszták Tibortól>>>
  Leszták Tibor emlékére>>>
  További befogadó színházak, a teljesség igénye nélkül

   

  A Bethlen Téri Színház 2012 januárjától befogadó- és produkciós színházként működik.


  Spinoza ház
  : Sándor Anna Budapesten fészket rakott a holland kultúrának. "Tudjuk, hogy létezik Goethe Intézet, Francia Intézet, Spanyol Intézet, Olasz Intézet stb., és gondoltam, hogy Hollandiának, a holland kultúrának is lehetne egy ilyen fix helye. Úgyhogy így nyitottuk meg egy jó évvel ezelőtt ezt a Spinoza Kávéházat, ami kávéház, színház, vendéglő, koncertterem, kiállító terem, és ezt mindig egyben."  Thália Színház: 2009. februárjában Zimányi Zsófia, a nemzetközileg is elismert Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója vette át az irányítást. Kitűzött célja, hogy a Thália Színház ismét az elsők között jusson a nézők eszébe, mikor elhatározzák, hogy színházba szeretnének menni. 2012. január 1-től Bereményi Géza vette át az igazgatást.

   


   

  Zimányi Zsófia pedig elindította a Rózsavölgyi Szalont. 2012. április 11-én, a költészet napján - Zimányi Zsófia művészeti vezetésével - megnyílt a félemeleten a Belváros új kávéháza és művészeti központja: a Rózsavölgyi Szalon. A napközben kávéházként, esténként kamaraszínházként működő szalon műsorán színházi és irodalmi estek, kulturális talkshow-k, komolyzenei koncertek, jazz estek, könyvbemutatók, valamint gyerekprogramok szerepelnek.

   


   

  RAM Colosseum

  Művészetek Palotája

  Még több befogadó színház>>>

  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg