• Bátor vagy gyáva a magyar színház? Bárdos András Alföldi Róberttel beszélgetett

  2012-02-29 15:55:01

  Baljós útkereszteződés, ahol a színház és a politika ütközik

  Milyen színházat akar a hatalom? Egyáltalán, a hatalomnak van ízlése? A színház, a rendezés közügy, vagy magánügy? Politizál a magyar színház? Van hozzá bátorsága? Mitől bátor vagy gyáva egy rendező? Egy művésznek, Budapest, ma inspiráló hely, vagy olyan, mint egy zsák cement? Merre tart a világ és hol állunk mi? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ: Bárdos András és Alföldi Róbert.

   

   

  Bárdos András nem örült nekünk, nézőknek, mert már régen beszélgetett Alföldi Róberttel. Azt gondolta, hogy közönség előtt esetleg nem fog annyira őszinte válaszokat kapni. Alföldi azonban megnyugtatta: nincs olyan veszély, hogy ő nem lenne őszinte. A hazugságba túlságosan bele lehet bonyolódni, az ember nem emlékszik, kinek mit mondott, egyszerűbb őszintének lenni. És úgy is érezhettük végig, hogy – az Alfölditől megszokott módon – őszinte és személyes válaszokat kaptunk.

   

  Megtudtuk, hogy a Nemzeti Színház főigazgatója meghatódott, amikor először meglátta a neve mellett ezt a titulust, de egyébként a Nemzetit csak egy állomásnak tekinti pályája során. Szeretné azonban tíz évig ezt a pozíciót betölteni, az egész beszélgetés során tíz évet emlegetett. Bárdos András meg is szavaztatta a közönséget, hogy szerintünk hány évig lesz Alföldi igazgató, körülbelül ugyanannyian szavaztak rá, mint ellene. A riporternek igaza volt: Alföldi megbabonázott minket, lelkesedése, tettvágya, optimizmusa minket is elragadott, el se tudtuk volna ott képzelni, hogy ne válasszák újra főigazgatónak. Előtte biztosan nem szavaztunk volna ennyien a tíz évre...

   

  Alföldi elmondta: soha, senki nem szólt bele, hogy mit és hogyan mutasson be a Nemzeti Színházban. Bár mindkét oldal szeretné, ha melléjük állna, esetleg rendezvényeken lenne jelen, ő erre nem hajlandó. Szerinte a színháznak úgy kell politizálnia, hogy szembesít a problémákkal, a múlttal, anélkül, hogy állást foglalna. Szerinte azért is maradhatott a helyén a múltbéli viharok dacára is, mert nem ingott meg, nem kezdett el következmény-elemző módon színházat csinálni. Elmesélte, hogy egy nemzetközi konferencián hosszan kellett magyaráznia, nálunk miért van jobboldali és baloldali színházszövetség. Hogyan szeretheti Júlia jobb- vagy baloldali módon Rómeót? A Nemzeti Színház előtti tüntetések idején pedig izgalomba jöttek a külföldi színházvezetők: itt ennyire fontos a színház? Hogy tüntetnek is érte? Szerinte a jobboldali színházigazgatók nincsenek jobb helyzetben, mint a baloldaliak, a kormányzat ugyanúgy megvont tőlük is támogatást, a Nemzeti Színháztól nem vettek el többet, mint máshonnan. Úgy gondolja, elkeserítő, hogy 40milliárd forintot költünk stadionfelújításra, miközben ennek töredékéből fel lehetne virágoztatni a színházakat, életben lehetne tartani az alternatív színjátszást. Ha ugyanis a kultúrát leromboljuk, azt nem lehet tőkeinjekcióval talpra állítani, újabb 40 év, amíg újra feléled. A színész-rendező megvallotta, hogy imád Magyarországon élni és dolgozni. Nem szeret azonban félni, átmenni a túloldalra az utcán, mert tart a szembejövőtől. Attól is fél, hogy erőszak fog következni az országban.

   

  És hogy mire büszke Alföldi Róbert? A Nemzeti Színházra, arra, hogy nehezen lehet jegyet kapni az előadásokra és hogy rengeteg fiatal jár oda. Arra, hogy a színház vele nyílt meg, hiszen ő játszotta Lucifert a nyitóelőadáson (kedves anekdota, hogy miközben a színész édesanyja a nézőtéren könnyezett a meghatottságtól, a mellette ülő Sinkovits Imre és Kállai Ferenc szörnyülködött az előadáson). Arra, hogy a Legyen Ön is milliomos! 40milliós kérdése ő volt („Ki játszotta Lucifert az új Nemzeti Színház nyitóelőadásán?”) és hogy Vona Gábor szerint jelenleg ő a harmadik legnagyobb fenyegetés az országban.

   

  Mi színházbajárók csak remélni tudjuk, hogy a politikától függetlenül tíz évig járhatunk majd az Alföldi-vezette Nemzeti Színházba.


  Címkék: alföldi róbert
  Szerintetek
  0/10

Korábbi kommentek
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg