• Hová mentek ti emberek? Átriumba!

  2012-12-03 08:00:00

  Miért nem hagyhatod ki, hogy megismerd Buda legújabb helyét? Hanula Zsolttal, az Átrium sajtómunkatársával készített villám interjúnkból megtudod...

   


  A Merlin Színház az éveken át üresen álló Átrium moziba tette át bázisát, ahol hétfőként zene, keddenként tánc, szerdánként film, csütörtöktől szombatig színház lesz a műsoron, hétvégén pedig gyerekprogramokkal várnak...

   

  1. Kinek ajánljátok a helyet? Kiket vártok?


  Akik jelenleg a belvárosi kisebb színházakba, illetve az igényesebb – de nem sznob! – szórakozóhelyekre járnak, azoknak az Átrium előadásai és klubrendezvényei is tetszeni fognak. A hely nívós, de nem merev, fiatalos, de nem egy dühöngő. Ha valakit a színházi előadások érdekelnek, nagy élmény lesz betérnie a háromszáz fős nézőtérre, akiknek pedig az esti könnyűzenei rendezvények mozgatják meg a fantáziáját, a klub-részen érezheti magát felszabadultan jól.
  2. Melyik programot várod különösen?


  Melyik ujjamba harapjak…? Kétség kívül a Gothár Péter rendezte és Alföldi Róbert főszereplésével készülő Vaknyugat lesz a legnagyobb kaliberű előadásunk a következő hetekben. Nagyon örülünk, hogy helyet adhatunk a premiernek, ennél közönségcsalogatóbb előadást nem is kívánhattunk volna az első hónapban.


   

  Mivel én alapvetően mozis közegből érkeztem ide, számomra külön érdekesség, hogy épp most mutatják be itthon A hét pszichopata és Si-cu című filmet, amely szintén a darab írója, Martin McDonagh nevéhez fűződik. De addig még Saiid az Akkezdet Phiai formációból is jön DJ-zni néhányszor, amit én személy szerint szintén nem hagyok ki. Ennyire széles a repertoár.  3. Miben egyedi és más az Átrium a többi intézménytől?


  Erre egyrészt maga az épület a válasz. Gyakorlatilag műemlékek között járunk-kelünk, olyan oszlopoknak döntjük a hátunkat, amelyeket még 1936-ban emelt ide Kozma Lajos. Határozott elképzelésünk volt, hogy nem egy új épületet akartunk – idézőjelben – felhúzni a Margit körút 55. alatt, hanem magát az Átriumot mint épületet és intézményt lakjuk be, és vigyünk bele mai hangokat. Amikor visszakérdeznek, hogy valóban összeházasítható-e ez a két dolog, azt mondom: honnan tudhatnánk előre? De nem az viszi előre a világot és benne a művészetet, ha megpróbáljuk feszegetni a határokat?

     4. Kik alkotják a stábot? Mondanál magatokról egy-egy mondatot?


  A teljes stáb bemutatására nem mernék vállalkozni, hiszen igen sokan dolgozunk rajta, hogy új színt vigyünk Buda kulturális életébe. Külön producerek foglalkoznak a zenei, a táncos, a színházas, a mozis, illetve a gyerekeknek szóló rendezvényekkel, míg a klubot az Anker sokat próbált vendéglátos brigádja üzemelteti. Mellettük pedig nem csak további szervezők és technikai személyzet, de számos önkéntes is alkotja az Átrium-családot. Ez utóbbiaknak én nem tudok elég hálás lenni! Lenyűgöz, hogy manapság ennyien vállaljanak önkéntes munkát egy kulturális intézményben. Innen is csókoltatom őket!

   

   

  5. Decemberig mi lenne a célotok? Egy év múlva mit szeretnétek magatok körül látni?


  Decemberig úgymond bevezetjük a helyet a köztudatba, hogy mindenki, aki a fővárosban kulturális intézményekbe jár szórakozni kocsma vagy bowling helyett, tudjon róla, hogy bővültek a lehetőségei. Nincs is panaszom az érdeklődésre, hiszen nem csak a médiában dolgozó kollégák, de az utcáról betévedők is örömmel veszik, hogy ismét megnyílik a hely. Hogy egy év múlva mi lesz? Szerencsére annyi a programunk, hogy aligha tudok per pillanat ilyen messzire tervezni. De ha 2013 decemberében is hasonló lesz az érdeklődés, akkor bebizonyítottuk, hogy az Átrium Film-Színház egy életképes és sikeres modellt követ.

   

   

  6. Milyen specialitásra hívnád fel a Színházkolónia olvasóinak a figyelmét?


  Az önkéntes egyetemista lányok nagyon csinosak.

   

  7. Mi a legkedvesebb személyes történeted az Átriumról?


  Olvastam és hallottam pár történetet a moziról, ugyanis tudatosan gyűjtjük őket! Arra bíztatunk mindenkit, akinek a múltjában, a gyerekkorában valamilyen módon szerepet játszott az Átrium, vagy a Május 1. ossza meg velünk emlékeit, mert még terveink vannak az anekdotákkal... Az egyik levélírónk például arról mesélt, hogy édesanyja 12 éven át dolgozott itt, így még nyitás előtt rendszeresen a nézőtéren fogócskáztak testvérével. Még arra is emlékezett, hogy az Aladdin volt az első film, amit itt látott. Elgondolkodtam, vajon hányan emlékszünk rá, hogy egyik vagy másik moziban mit láttunk először gyermekkorunkban. Az ő életében biztos, hogy fontos szerepet játszott az Átrium.  Jártál már az Átriumban?

  Mi a legkedvesebb sztorid a helyről?

  Írd meg a cikk alatti hozzászólásban.


  Címkék: interjú
  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg