• A Forte Társulat

  2014-05-11 22:05:09

  Május 22-én ismét látható A nagy füzet című – három Színikritikusi Díjra jelölt – nagysikerű előadás alkotóinak legújabb produkciója - Irtás címmel - a Szkénében! Ismerd meg a Forte Társulat történetét!

   


  A Forte Társulat Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított formáció. A színészek-táncosok alkotta társulat egy Magyarországon kevéssé ismert formanyelv létrehozásán kísérletezik. A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a cél. Az ily módon újrafogalmazott fizikai színházi műfaj megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, és egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.

   

   

  Az előadásokban – a tánc mellett – a társművészetek is lényegi szerephez jutnak. Díszlettervezőként Antal Csaba és Milorad Krstic, zeneszerzőként Nils Petter Molvaer, Dresch Mihály, Ökrös Csaba, Matkó Tamás és Dés András segítik az előadások létrehozását és vállalnak jelentős részt az alkotófolyamatban. A csapat munkájában a kortárs fiatal magyar költő, Szálinger Balázs is kitüntetett helyet foglal el, mint több előadásban elhangzó verses és prózai szöveg szerzője (Kalevala, Evangélium, A tiszta méz, Sakk-játék, Pesti Kabaré).

   

   

  Jelentős sikernek könyvelhető el, hogy 2008-ban a Kalevala című előadást meghívták az Európai Színházi Uniós Fesztiválra Bukarestbe. 2009-ben a társulat 2 produkcióját (Kalevala, Éjjeli menedékhely) is beválogatták a POSZT versenyprogramjába. A 2011-es év legnagyobb sikere, hogy a Godot-ra várva című előadás fődíjat és legjobb férfi előadó díjat kapott Veszprémben a XIV. Tánc Fesztiválján, valamint meghívták Újvidékre, a nemzetközi produkciókat bemutató, rangos Instant Fesztiválra is. Míg legutóbbi előadásukat, A nagy füzetet 3 kategóriában is jelölték a Színikritikusok díjára 2013-ban: Legjobb előadás, Legjobb független előadás és a Legjobb zene!

   

   

   

  A társulat több nemzetközi együttműködésben is részt vett. 2011 februárjában került sor a  Revolution című bemutatóra Nigel Charnock, a DV8 társulat alapítója, a fizikai színház úttörője rendezésében a Trafó Kortárs Művészetek Házában. 2012 májusában a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban volt látható Ibsen Peer Gynt című darabja a társulat és a színház színészeinek előadásában.

   

  Szerintetek
  0/10

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg