Karády Katalin
Karády Katalin

Vezetéknév: Karády

Keresztnév: Katalin

Születési hely Kőbánya

Születési idő: 1910. december 8.

Halálozás éve: 1990. február 8.

Szerintünk
Szerintetek

Születési neve Kanczler Katalin. Kőbányán, egy hétgyermekes munkáscsaládban nevelkedett. Egy akció keretében öt évig Svájcban és Hollandiában tanult. 1931-ben, apja halála után férjhez ment egy nála 30 évvel idősebb hivatalnokhoz, de néhány hónap múlva a férj javaslatára elváltak. Színészi tanulmányait 1936-ban kezdte, tanult Tarnay Ernőtől, Bárdos Artúrtól és Cs. Aczél Ilonától. 1939-1941 között a Pesti és a Vígszínházban lépett fel különböző szerepekben. Első mozifilmje, a Halálos tavasz sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. Erotikusan búgó, bársonyos hangjával, erős, szuverén, a „végzet asszonya” karakterével szinte megigézte a férfiakat. Kilenc év alatt húsz filmfőszerepben láthatta őt a magyar közönség.

 

Mivel Horthy Miklós kémfőnökének, Ujszászy Istvánnak volt a menyasszonya, a németek bevonulása után dalait letiltották, filmjeit levették műsorról. 1944 áprilisában a Gestapo letartóztatta kémkedés vádjával, kis híján agyonverték. Eközben sem feledkezett meg a nála elesettebbekről: a nyilasoknak ékszereket és aranyat adva a Duna-parton egy egész gyerekcsapatot mentett meg a kivégzéstől, akiket a lakására vitt és a háború végéig gondozott. 1945 nyarán vőlegénye - hamis - halálhírére idegösszeomlást kap, kilenc hónapig ágyban feküdt.

 

1945-48 között az Operettszínházban játszott. A kommunizmusban azonban nem volt helye a Horthy-korszak ünnepelt sztárjának, filmjeit betiltották, színházban nem léphetett fel többé. Utolsó magyarországi fellépése 1950 őszén volt Kecskeméten, ahol – saját nyilatkozata szerint – a közönség kifütyülte és sörösüvegeket vágtak hozzá. 1951-ben elhagyta Magyarországot, Ausztria, Svájc, majd Brüsszel után Braziliába érkezett 1953-ban, ahol egy divatáruüzletet nyitott. 1968-ban megkapta az amerikai vízumot és New York-ban telepedett le, ahol egy kalapszalont vezetett. Többé nem jött haza Magyarországra. Amikor hetvenedik születésnapja alkalmából hazahívták, csak egy kalapot küldött maga helyett. 1990. február 8-án halt meg.

Utolsó módosító: Lodarazs
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Teljes toplista