Kállai Ferenc
Kállai Ferenc

Vezetéknév: Kállai

Keresztnév: Ferenc

Születési hely Gyoma

Születési idő: 1925. október 4.

Halálozás éve: 2010. július 11.

Szerintünk
Szerintetek

Eredeti neve: Krampner Ferenc

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, főiskolai és egyetemi tanár, egy időben országgyűlési képviselő, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze.

1945-1948 – Belvárosi Színház
1948-2000 – Nemzeti Színház
2000-2010 – Pesti Magyar Színház

Művészetét számos film- és televízió-felvétel őrzi. Első filmje, Fehér vonat három évig (1943-46) készült. Legendás szerepe volt A tanú című filmben Pelikán, a gátőr. Jelentős – eltérő karakterű – alakításai voltak még a Katonazene, a Megszállottak és az Iszony című filmekben is. Utolsó alkalommal Sándor Pál, Noé bárkája című mozijában állt a felvevőgép elé.

Sokat foglalkoztatott művésze volt a Magyar Rádiónak is. A rádiójátékok mellett a kabaréban is vállalt szerepet. Emlékezetes párost alakítottak Tábori Nórával a Géza és Gizus jelenetekben. Mi a humor? című Agárdy Gáborral előadott viccmagyarázó jelenetük, a kabaré kívánságműsorok népszerű darabja volt.

Statisztikai feldolgozások szerint Kállai Ferenc félévszázados pályafutása alatt 173 színházi premieren lépett színpadra. Mozifilmjeinek száma 96. Hasonlóan magas tévészerepléseinek száma is. Rádiófelvételei szinte leltározhatatlanok. Volt olyan év, amikor minden hétre jutott egy-egy rádióbemutatója.

1977 és 1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1987-től egyetemi tanára. 2000-ben elsők között kapta meg a Nemzet Színésze elismerést, nyolcadikként távozott az égi társulatba.

Feleségével, (Zúz)Marával a háború alatt egy légópincében ismerkedett meg. 1951-ben kötöttek házasságot, és néhány – a művész által nyíltan vállalt – konfliktus ellenére is kitartottak egymás mellett.

2010-es halálát megelőzően először 2005-ben került vérnyomásproblémákkal kórházba. Állapota cukorbetegsége miatt tovább romlott, és a hatástalan kórházi kezelések után 2009-től otthoni ápolásra szorult.

A nagybeteg művész egyik utolsó nyilatkozatának záró mondata:

„Uram, nézz végig rajtam, Uram, láss meg te is engemet. Mindennek vége. Vége."

Utolsó módosító: Lodarazs
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Teljes toplista