George Bernard Shaw
George Bernard Shaw

Vezetéknév: Shaw

Köztesnév: Bernard

Keresztnév: George

Születési hely Dublin

Születési idő: 1856

Halálozás éve: 1950

Szerintünk
Szerintetek

Shakespeare mellett ő a legtöbbet játszott szerző Angliában.

37 színdarabot szerzett, valamint regényeket, esszéket, újságcikkeket is írt.

Kezdetben regényeivel és drámáival is meglehetősen kevés sikert ért el, ezért újságíróként mások alkotásairól kezdett kritikát írni. Az első világháború előtt aztán számos sikerdarabot alkotott: Caesar és Kleopátra, Ember és felsőbbrendű ember, majd 1912-ben a Pygmaliont, ami a mai napig a legnépszerűbb darabja.

Meglehetősen pacifista volt, a háború alatt emiatt sokat szenvedett. Megnyilvánulásai miatt elvették tőle az állampolgárságot is.

1923-ban írta Szent Johanna című darabját, amit New Yorkban mutattak be először, aztán Londonban. A darab szinte mindenhol óriási siker volt (és az még ma is), furcsa formája, és hosszú, egyes kritikusok szerint felesleges epilógusa ellenére.

Shaw ekkorra a világ egyik legismertebb embere lett, csak Albert Einstein és Mahátma Gandhi vetekedhetett ismertségével. 1925-ben neki ítélték az irodalmi Nobel-díjat. Sose fogadott el egyébként díjakat, de ezt hosszas vonakodás után átvette.

Idős korában politikai témájú műveket kezdett írni, ekkor született darabjai változó sikerűek.

Művei közül néhányat (Barbara őrnagy, Pygmalion, Caesar és Kleopátra) megfilmesítettek.

1950 szeptemberében leesett egy almafáról. Kórházba vitték, majd saját kérésére hazavitték. November 2-án halt meg. Az egész világ meggyászolta. A Times vezércikke Shaw halálával foglalkozott; az indiai kormányfő rendkívüli ülést hívott össze; az amerikai Broadwayn leoltották a villanyokat.

------------------------------------------------

Díjak: Irodalmi Nobel-díj, 1925

Utolsó módosító: bobolino
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Teljes toplista